Trojica pripadnika OVK čekaju nove pozive Specijalnog suda

Trojica bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su jednom već saslušani u okviru Tužilaštva Specijalnog suda u Hagu, iako im je najavljen i drugi poziv, do sada ga nisu dobili, piše prištinski Zeri.

Reč je o Sokolu Dobruni, bivšem šefu vojnog suda OVK, Sabajadinu Ceni, bivšem komandantu te paravojne formacije i Flamiru Hotiju, bivšem pripadniku.

Specijalni sud formiran je radi utvrđivanja i kažnjavanja ratnih zločina koje su počinili Albanci nad Srbima i pripadnicima drugih manjina, kao i lojalnim Albancima, tokom poslednjih sukoba na KiM.

Sud je formiran u leto 2015, sa sedištem u Hagu i do danas nije podignuta nijedna optužnica.

Dobruna je u Hagu saslušan decembra prošle godine i od tada nije dobio novi poziv, iako su mu, kako kaže, rekli da će ga ponovo kontaktirati.

“Nisam imao nikakvog kontakta sa Specijalizovanim tužilaštvom, uprkos tome što mi je rečeno da će me nakon tog razgovora pozvati ponovo, s tim da vreme nije bilo određeno”, rekao je Dobruna za Zeri.

Dobruna kaže da još uvek ne zna tačno da li se on tretira kao sumnjičeni ili svedok, iako je dva dana uzastopno saslušavan u Prištini.

“Ne prihvatam Haški tribunal, ali poštujem volju Skupštine Kosova i zato sam se odazvao pozivu. Kada sam ga potpisao, pisalo je da sam ‘osumnjičeni svedok’ i ovaj termin za mene je nedostupan jer sam ili osumnjičeni ili svedok “, rekao je Dobruna.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments