• Početna>
  • Vesti>

Obeležen početak rada Koalicije za pomirenje na Kosovu

Početak rada Koalicije za pomirenje na Kosovu, osnovane sa ciljem da se podstakne i potpomogne proces pomirenja na Kosovu, svečano je danas obeležen u Prištini.

Fond za humanitarno pravo Kosovo, NVO Aktiv i Art Polis osnovali su ovu koaliciju sa ciljem poboljšanja etničkih odnosa na Kosovu, istovremenim podizanjem svesti o učešću građanskih inicijativa na nivou zajednice.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj, kaže da su godinama identifikovali zajedničke vrednosti koje sve ove organizacije dele i odlučili da udruže snage i osnuju ovu koaliciju.

„Koalicija će biti otvorena za saradnju sa svim organizacijama i pojedincima koji identifikuju svoje vrednosti sa zajedničkim vrednostima koalicija i siguran sam da će se koalicija vremenom osnažiti, a ovaj projekat je samo početak zajedničkog rada, koji kao konačan cilj ima da dođemo do održivog mira i da doprinos pomirenju na Kosovu u budućnosti“, kazao je Bljakaj.

Izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević, istakao je da je jedini način da se dođe do nivoa istinskog pomirenje da se pokaže spremnost suočavanja sa prošlošću i da se na taj način otvori put ka otvorenom dijalogu, koji može voditi dalje ka izgradnji boljeg društva.

„Tokom sprovođenja ovog projekta zajednička inicijativa Koalicije za pomirenje nastojaće da delom skine teret etničkih podela i ponudi model za prevazilaženje evidentnih nedostataka, koji danas opterećuju međuetničke odnose na Kosovu. Ujedno to je naša dužnost i obaveza koju imamo prema budućim generacijama, koje bez ikakve sumnje zaslužuju dostojansven život zasnovan na pravim vrednostima i međusobnom uvažavanju“, kazao je Milićević.

Osnivač i direktor Art Polisa Zana Hodža kaže da je ova koalicija nastala prirodno, kao sinergija tri organizacije, koje su dugo godina radile, ne samo na postizanju međuetničkog poverenja, već i na izgradnji mira i na uspostavljaju mogućnosti za saradju između različitih zajednica.

„Mi se kao koalicija nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti, počevši od sledeće godine inspirisati mlađe generacije da prihvate i prigrle vredost kulturne različitosti, a da ih vide kao vrednosti koje doprinose našem društvu, a ne kao vrednosti koje su nametnute sa strane. Ovo je svakako jedan od najvećih izazova u međuetničkom pomirenju, u procesu izgradnje mira. Kulturne različitosti čine jednu zemlju snažnom i bogatom, i upravo mi težimo da sledećih godina stvorimo i dobre prakse“, navela je Hodža.

Iz Kancelarije Evropske unije Stergios Tragoudas kaže da je pomireje ključna vredost Unije, te da će ova Koalicija pokušati da pomogne državama da prevaziđu probleme sa kojima su se suočavale u prošlosti.

“Znamo da je to veoma izazovan rad, mi ćemo izbliza podržati sve ovo i verujem da će ovaj projekat biti među najinteresantnijim inicjativama u budućnosti, u godinama koje dolaze i pružaće prostor i sinergiju na terenu, rezultate koji će biti veoma izazovni“, naveo je Tragoudas.

Svečanom početku rada Koalicije za pomirenje na Kosovu prisustvovali su i predstavnici ambasada, kosovskih i međunarodnih institucija, civilnog društva i mediji.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još