Mekalister: Želimo da Srbija i Kosovo dođu do pravno obavezujućeg sporazuma

“Tamo gde se svi slažemo, bilo da priznajemo ili ne priznajemo nezavisnost Kosova, jeste to da želimo nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Želimo da Srbija i Kosovo rade naporno i dođu do pravno obavezujućeg sporazuma” –  poručuje Dejvid Mekalister nakon što je ponovo izabran na mesto predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlameta i uverava da će proširenje i zemlje Zapadnog Balkana ostati “vrhunski prioritet ovog komiteta”.

On je podsetio na više puta ponovljen stav Brisela da prioritet na evrointegracionom putu i dalje ostaje fundamentalno pitanje vladavine prava. 
Na pitanje Tanjuga šta očekuje od izbora Josepa Borela na mesto novog šefa diplomatije EU, Dejvid Mekalister najpre ističe da je u pitanju iskusan političar i nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta koji bi trebalo da preuzme vrlo odgovoran i izazovan posao.

Kada je reč o ulozi Borela kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, dosadašnji izvestilac za Srbiju podseća da posle Ketrin Ešton i Federike Mogerini, koje su dolazile iz zemalja članica koje priznaju nezavisnost Kosova, novi šef diplomatije dolazi iz zemlje koja tu nezavisnost ne priznje.

Visoki predstavnik predstavlja svih 28 zemalja članica, odnosno predstavlja interese one 23 zemlje koje priznaju, ali i onih pet koje ne prizaju nezavisnost Kosova, ocenjuje Mekalister.

Srbija treba da nastavi napredak ka EU, poručuje Dejvid Mekalister pošto je ponovo izabran na mesto predsedavajućeg Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta i uverava da će proširenje i zemlje Zapadnog Balkana ostati “vrhunski prioritet ovog komiteta”.

Dosadašnji izvestilac za Srbiju, Mekalister kaže da očekuje da će i pored velikih promena u sastavu novog Evropskog parlamenta vodeće partije konzervativaca i socijaldemokrata sačuvati fokus na pitanjima proširenja i Zapadnog Balkana.

Vlasti Srbije pozvao je da nastave napredak na evrointegracionom putu zemlje: “Dve velike grupe, Evropska narodna partija i socijalisti i demokrate, imaju sličan pristup proširenju, a to je politika zasnovana isključivo na ispunjavanju uslova. Ako zemlja napravi napredak, verujemo da se on mora nagraditi. Verujem da će Srbija moći da pristupi EU onoga trenutka kada bude stvarno spremna. U međuvremenu mogu samo da tražim od svih odgovornih političara u Srbiji da nastave sa svojim zalaganjem na ovom teškom poslu”.

On je naveo da očekuje da će Srbija kao lider EU integracija nastaviti sa otvaranjem, ali i zatvaranjem pristupnih poglavlja i ponovio da pitanje da li će se poglavlja otvoriti ili ne zavisi od ukupnog napretka zemlje:

“Svi koji se bave politikom proširenja u Beogradu znaju šta mora biti seledeće urađeno”.

Mekalister je najavio i da će imenovanja za nove izvestioce Evropskog parlamenta za sve zemlje na Zapadnom Balkanu biti zaključena tokom septembra ove godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Beogradski glas

Comments