Makareg: Bezbednost na KiM dobra, ne postoje tenzije na terenu

Komandant u bazi “Bondstil” na Kosovu i Metohiji Roj Makareg smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da ne postoje nikakve realne tenzije na terenu.

Komandant Makareg je istakao da je misija KFOR posvećena garantovanju bezbednosti i sigurnosti svih građana na Kosovu.

“Iz vojne perspektive, bezbednosni uslovi su dobri, a na terenu se ne mogu uočiti realne tenzije. KFOR osigurava bezbednost kako bi se mogao nastaviti politički proces i dijalog, s ciljem pronalaženja rešenja”, izjavio je Makareg za portal “Juropijen Vestern Balkans”.

Makareg se osvrnuo na nedavnu akciju kosovske policije na severu KiM, zbog koje je Srbija podigla borbenu gotovost vojnih snaga. Kaže da je KFOR potvrdio da je reč o policijskoj operaciji na teritoriji celog KiM, po nalogu tužilaca u Prištini, i da je ta operacija bila deo borbe protiv kriminala.

Navodeći da je stav KFOR-a izazvao nesuglasice između njih i srpskih vlasti kojima se, kako navodi, nije dopao odgovor KFOR-a na situaciju, Makareg je ocenio da je KFOR uradio prilično dobar posao u toj situaciji.

Makareg kaže da je prisustvo KFOR-a bilo i još uvek je važno kako bi se osigurala bezbednost koja je, kako on smatra, neophodan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. 

Na pitanje da li postoji prostor za poboljšanje kada je reč o bezbednosnoj situaciji Srba na KiM i malom broju povratnika, Makareg kaže da je ukupna bezbednosna situacija dobra.

Saradnja sa srpskom vojskom

Makareg je rekao i da je KFOR misija čije trajanje zavisi od situacije i da ne postoji precizan datum završetka misije, kao i da NATO trenutno nema plan da smanji kapacitet ili da povuče tu misiju. 

Iako je u izjavama predstavnika Nacionalnog saveta SAD isticano da bi neukidanje carina na robu iz centralne Srbije i BiH moglo dovesti do povlačenja baze “Bondstil” na KiM, Makareg ističe da je američka ambasada jasno rekla da ne postoji “znak ili plan” da to može da se dogodi.

Istakao je da je saradnja između KFOR-a i Vojske Srbije odlična.

“Mi obavljamo sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije. Od kada sam preuzeo komandu sredinom novembra, sproveli smo oko 200 patrola sa Vojskom Srbije”, objašnjava Makareg.

Izvor RTS

Comments