Drecun: Na delu nasilno prisajedinjenje KiM Albaniji

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je albanski predsenik Iljir Meta na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) na Jahorini pokazao kako izgleda zajednička spoljna politika takozvanog Kosova i Albanije.

On je, komentarišući Metinu izjavu da „treba da se prihvati realnost da je Kosovo nezavisna država“, naglasio da je na delu formiranje zajedničke države, tačnije nasilno prisajedinjenje KiM Albaniji.

– To je bio cilj svih režima u Tirani. Tirana je formirala terorističku OVK kao udarnu pesnicu za realizaciju tih ciljeva, da se otme deo naše teritorije i sada pokušavaju da dovrše posao – rekao je Drecun za TV Pink.

Izostanak Prištine na skupu je, kako kaže, potvrda da njih ne zanima međunarodna saradnja i da ih zanima samo u kontekstu podizanja kapaciteta samoproglašene države Kosova, da ih što više država prizna.

– Njihov cilj je da se stvori velika Albanija. Albanija želi da se njena zastava zaviori na vrhu Kopaonika. Ta politika ima sledbenika u državama koje su priznale Kosovo – smatra Drecun.

Dodaje da ono što Meta radi predstavlja širenje regionalne kampanje u kojoj, osim Albanije, učestvuju još neke susedne zemlje.

On je podsetio da je nesporazum sa bugarskim premijerom razrešen, ali da je odmah usledila izjava bugarskog evroposlanika i bivšeg ambasadora u Severnoj Makedoniji Aleksandara Jordanova, koji je rekao da je vreme da se Beogradu kaže da će evropske integracije Srbije početi nakon što se Srbija prijavi za članstvo u NATO.

Podseća i na Jordanove reči da je Kosovo odvojena država i da „Srbija ima zastarele istorijske ideje prema Kosovu“.

– Prijateljstvo se ne gradi na ovakav način – rekao je Drecun.

On je dodao da bi voleo da mu bugarski premijer Bojko Borisov objasni kako gradi prijateljstvo sa Srbijom ako se u Skoplju formira tim iskusnih obaveštajaca koji su već radili i u BiH i na Kosovu, a u tom timu su obaveštajci iz Albanije, Makedonije, Bugarske i Nemačke.

Izvor Tanjug/Vesti online

Comments

Pročitaj još