• Početna>
  • Vesti>

“Akordi Leška” – pola veka budne straže nad narodnom pesmom

Audicija u okviru tradicionalnog muzičkog takmičenja „Akordi Leška“ biće održana sutra, 11. jula u Domu kulture Lešak, dok će se glavni događaj – koncert učesnika i nadmetanje održati 25. jula u 21h na terenu OŠ u Lešku.

Ove godine, smotra stare narodne i izvorne muzike održava se 52. put a interesovanje učesnika je i sada izvanredno.

„Mi najpre obilazimo sve one opštine koje su udaljene od Leška, kako bi čuli kandidate, mada smo ostavili mogućnost slanja video zapisa za one koji žive baš daleko.  Sutra organizujemo audiciju za stanovnike svih naših susednih opština – Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, sve opštine na KiM, a mi tradicionalno imamo učesnike i iz Rožaja i Tutina pa i šire“ kaže za Radio Kosovsku Mitrovicu Ivan Vučković ispred Centra za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću, koji je organizator ovog takmičenja.

Pobednik ove smotre poneće laskavu titulu Prvi glas Ibarske doline. Učesnike tradicionalno prati profesionalni Orkestar Miše Mijatovića a kako Vučković dodaje, koncertima svake godine prisustvuje oko 2000 ljudi.

„Uobičajeno je da na završnom koncertu imamo oko dvadesetak pevača koji uglavnom dolaze iz opština koje se nalaze duž ibarskog toka, ali bilo je slučajeva da su čak i pobednici oni koji dolaze iz nekih drugih krajeva, nema pravila. Jedino pravilo je da kandidat  dobro peva“ kaže Vučković i dodaje da na audicijama ne uzimaju tako rigorozno u obzir ni starost, ni muzičko obrazovanje. Zaista, kaže, kandidata preporučuje isključivo kvalitet i zrelost njegovog glasa.

Takmičenje „Akordi Leška“ održavaju se pod pokroviteljstvom Opštine Leposavić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Arhiva

Comments

Pročitaj još