Kosovska Carina: Roba iz Srbije ne dolazi na Kosovo

Portparol kosovske Carine, Adriatik Staviljeci, izjavio je za Klan Kosova da nije zabeležen veći priliv robe iz Srbije na Kosovo, prenosi portal Kossev.

Njegov komentar zatražen je nakon što je srpski predsednik, Aleksandar Vučić na konferenciji saopštio da je Srbija poslednjih dana uspela da Sever „snabde robom široke potrošnje“ te da je zato stanje na Severu Kosova „za nijansu lakše nego pre četiri dana što se robe tiče“.

„To su Vučićeve političke izjave“, kratko je prokomentarisao Staviljeci, negiravši Vučićeve navode.

Iz Klan Kosova su podsetili svoje čitaoce da su početkom prošle nedelje, prodavnice na Severu Kosova „bile dva dana zatvorene u pokušaju da započnu humanitarnu krizu“.

I Gazeta Express je u sredu, nakon što se u prodavnicama na Severu pojavila roba iz Srbije, ali i Bošnjačke mahale, takođe zatražila informacije od kosovske Carine o tome da li je roba iz Srbije ušla na Kosovo i isto su dobili negativan odgovor. Gazeta Express je tada, pozivajući se na neimenovane izvore, izvestila i da je roba iz Srbije „bila skrivana po magacinima i privatnim kućama“.

S druge strane, privrednici sa Severa, tvrde da je zatvaranje radnji bio vid protesta upozorenja.

„Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor,“ naveli su u zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka u utorak uveče.

Tada su najavili i da će svaki sledeći put radnje biti zatvorene na duže vremenske periode, a jedini jasan zahtev uputili su međunarodnoj zajednici.

„Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka“.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još