Ni Albanija neće na SEECP

Nakon Kosova i Albanija je otkazala učešće na Samitu o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će se sledećeg meseca održati u Sarajevu. Albanija svoje učešće otkazuje zbog solidarnosti sa Kosovom.

“Albanija otkazuje svoje učešće na SEECP Samitu zbog solidarnosti sa Kosovom. Način na koji je Ksoovo tretirano od strane organizatora je neprihvatljiv i protivi se ciljevima stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti, Nema saradnje bez jednakog tretmana. Mi stojimo zajedno”, napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu Gent Cakaj vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije.

Ovu odluku Tirana je donela dan nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, saopštio da se neće odazvati pozivu Milorada Dodika da prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi jer je „ponižavajući“.

Dodik je u pismu izbegao da pomene Kosovo ali nije spomenuo ni „famoznu fusnotu“ da BiH nije priznala Kosovo, naveo je sarajevski portal Klix.ba.

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH su posle objavljivanja Dodikovog pisma Tačiju saopštili da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao „nedefinisani subjekt s fusnotom“, prenela je Beta.

Dodali su i da je poziv uputilo Predsedništvo BiH, a ne Dodik kao član Predsedništva BiH.

Tači je takav poziv i ponašanje Bosne i Hercegovine ocenio kao  „neprihvatljivo i paradoksalno, jer njeni predstavnici primenjuju potpuno antievropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji“.

Poručio je da „Kosovo ostaje posvećeno dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali da odbija da bude podvrgnuto i diskriminisano od strane bilo koga“.

Izvor: Kossev, Klix.ba

Comments

Pročitaj još