Tači odbio da prisustvuje Samitu SEECP u BiH

Kosovski predsednik  Hašim Tači odbio je da prisustvuje Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Bosni i Hercegovini, zbog, kako je ocenio, ponižavajućeg poziva predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

“Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ponižavujući poziv predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine sprečio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku” –  napisao je Tači na Fejsbuku.

On je naveo da minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama.
“Kosovo je uvek bilo i spremno je za dobrosusedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje.  Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine” – naveo je Tači.

On je ocenio da je ponašanje Bosne i Hercegovine  neprihvatljivo i paradoksalno, jer “njegovi predstavnici primenjuju potpuno anti-evropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji”.

Takvim, kako kaže, destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana nemaju uslov koji je potreban za pristupanje Evropskoj uniji.

Tači je dodao da Kosovo ostaje posvećeno dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali da odbija da bude podvrgnuto i diskriminisano od strane bilo koga.

Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) počinje u ponedjeljak, 8. jula u Sarajevu.

Planirano je da se sastanci ministara i predsednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i u zgradi Predsedništva BiH.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još