• Početna>
  • Vesti>

Rot o dijalogu BG i PR: Biti odlučan i prevazići stereotipe

Minister of State of the Foreign Ministry Michael Roth is pictured during an interview at the AFP office in Berlin on February 20, 2014. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE

Državni ministar za Evropu nemačkog ministarstva spoljnih poslova Mihael Rot ocenio je da mnogo toga može da se uradi u dijalogu Beograda i Prištine, ako su političari dovoljno odlučni da prevaziđu stereotipe, kao što su to učinili lideri Severne Makedonije i Grčke kada su rešili spor oko imena Makedonije.

Rot je ocenio da je sastanak na nivou ministara spoljnih poslova u četvrtak na samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, na kome je i sam učestvovao, pokazao koliko je teško voditi dijalog između Beograda i Prištine, ali je poručio i da postoji mnogo prostora za poboljšanje.

On je dodao da će naredne godine Severna Makedonija i Bugarska zajednički predsedavati Berlinskim procesom pošto te zemlje, kako je naveo, služe kao primer dobrosusedskih odnosa, prenosi Juropijan Vestern Balkans (EWB).

Govoreći o opipljivim rezultatima Berlinskog procesa, kao što su Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Rot je izrazio nadu da će se ti sastanci nastaviti u budućnosti i da će na njima učestvovati veći broj mladih.

On je, takođe, pohvalio poljsko predsedavanje Berlinskim procesom kao zemlje koja je, kao je naveo, imala velika iskustva u pogledu transformacije. Rot je istakao da bi građani regiona trebalo da se fokusiraju na koristi koje omogućava Berlinski proces.

„Moramo pažljivije da pogledamo krajnje rezultate i vidimo svetlo u tunelu, kao što su digitalizacija, infrastruktura, ekonomska rešenja, kao i regionalna saradnja i pomirenje“, zaključio je Rot.

Izvor: TANJUG

Foto: : AFP/Johannes Eisele

Comments

Pročitaj još