• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Evropski zvaničnici se ponašaju kao mudraci sa Tibeta

“Umesto da vode Evropsku uniju i jasno iskažu svoje stavove evropski zvaničnici pričaju, ponašaju se kao da su duhovne vođe sa Tibeta, pa sada oni duhovno promišljaju o problemima kontinenta, a niko da kaže ništa konkretno o tome šta treba da se uradi”, navodi za RTS ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Poručuje da Beograd želi kompromis sa Prištinom, ali da takse moraju da se ukinu.

Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo “da je jasno da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i uspešan kraj dijaloga predstavlja Priština”.

“Poslednja odluka Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovu, takse, zatim i to što su objavili da su potpisali sporazum o zajedničkoj diplomatiji, da bi pokazali kako su jedna nacija na neki način postavlja pitanje svrsishodnosti ovakvih sastanaka, ako nakon toga imamo potpuno drugačiju realnost”, naglasio je Dačić.

Dodaje da su Beograd i Priština potpisali Briselski sporazum, a kako kaže, posete i dogovori o posetama su dogovorene u okviru briselskog procesa, pa ako postoji situaciju u kojoj neko neće da sprovodi ono što je dogovoreno – onda postaje bemislena svaka rasprava. 

Ističe da ga raduje što je EU reagovala na odluku Prištine, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.

Dodaje da je kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na Kosovo, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Srbija želi kompromis, ali takse moraju da se ukinu 

Za stav Prištine da će ukinuti takse kada Srbija prizna Kosovo, ponavlja da je to opstrukcija dijaloga.

Ponovio je da Beograd želi kompromis sa Prištinom ali da takse moraju da se ukinu.

“Nemoguće je da se govori o regionalnoj saradnji, ako opstaju takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, sa obrazloženjem da nismo priznali Kosovo”, ističe ministar spoljnih poslova Srbije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još