Karphamar: Ejupija su trenirali u centru CIA

Ne mogu da spekulišem o tome da li je Fljorim Ejupi umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, jer nisam u toku sa istragom, ali mogu da kažem da je on selektovan i treniran u nekom od centara Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA), što je bilo poznato i kada smo ga hapsili 2001. godine, izjavio je za današnje “Novosti” švedski sudija Krister Karphamar, koji je bio na čelu istrage o bombaškom napadu na autobus “Niš ekspresa” kod Podujeva 2001. godine.

“Kada je 14. maja (2001) Ejupi misteriozno pobegao iz “Bondstila”, prvi put sam čuo da je reč o čoveku CIA. Nezvanično sam kasnije saznao da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na KiM iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili, samo je rekao: “Neću ništa da vam kažem”. I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine reči”, rekao je Karphamar.

Kada je i kako CIA regrutovala Ejupija nije poznato, navodi list.

On tokom rata nije bio na teritoriji Kosova i Metohije, već se u Nemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge, pišu “Novosti”.

Kako se navodi, Ejupi se pominje kao pripadnik grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na KiM, a sumnjiči se da je lično likvidirao Tahira Zemaja i Džemaila Mustafu, koji su bili bliski saradnici prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Ta krvava linija, kako pišu “Novosti”, vodi do ubistva Ivanovića 16. januara prošle godine.

Neposredno pred taj zločin, kako beleže srpske obaveštajne službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosovo a potom opet otputovao u Nemačku.

Izvor: T a n j u g

Comments

Pročitaj još