Đurić za RTS: Priština želi od KiM da napravi geto pod otvorenim nebom

Odluka Prištine da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju je šamar u lice Evropi, razvijenom civilizovanom svetu, šamar u lice svakoj ideji dogovaranja bilo gde u svetu navodi za RTS Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. Poručuje da je Srbi u južnoj srpskoj pokrajini ne treba da budu zabrinuti jer je Srbija uz njih i najavljuje još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Marko Đurić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a istakao da ovom odlukom Srbi na KiM pokušavaju da se izoluju.

“Priština želi ovom odlukom da Srbe na KiM izoluje, da im se preseče svaka komunikacija sa njihovom državom Srbijom. Srbima se ograničava sloboda kretanja, ograničava sloboda izbora, njima se ograničava najelementarnije ljudsko pravao i od Kosova i Metohije žele da naprave geto pod otvorenim nebom”, ističe Đurić.

Ističe da je EU dužna da reaguje i spreči da KiM postane geto pod otvorenim nebom.

“Evropska unija je dužna da reaguje i da omogući da južna srpska pokrajina ne postane geto pod otvorenim nebom. I da se konačno prekine sa sprečavanjem slobodnog protoka robe, ljudi i kapitala. To to Priština radi je vraćanje u srednji vek, to je kršenje svih mogućih principa, i ćutanje na to je politički neispravno”, navodi direktor Kancelarije za KiM.    

Ističe da Evropska unija i zapadne države imaju mehanizme da spreče ponašljnje Prištine.

“U Prištini treba da konačno prestanu da se igraju sa vatrom a u Evropi konačno moraju da prestanu da ćute jer vide da Prištine ne poštuje sporazume. EU ima mehanizme i zapadne države čije je KiM čedo imaju mehanizme da ovo ludilo prekinu i ja ih pozivam da prekinu i postavljam pitanje šta je još potrebno da se desi, šta je potrebno da njihovi miljenici u Prištini urade. Da li je potrebno da dođe do požara na Balkanu, da li je potrebno da dođe do novih stradanja da bi oni konačno zaustavili lidere bivše terorističke OVK od ovog divljanja kome izgleda nema kraja, a nema mu kraja jer oni ne reaguju”, navodi Đurić.

Ističe da odluka Prištine ne predstavlja samo šamar Beogradu već da ta odluka predstavlja napad na sam koncept dijaloga, razgovora, sigurnosti u bilo kakav sporazumni dogovor. 

Najavljuje još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

“Srbija će strahovito, mudro, promišljeno i odgovorno predočavati i našim prijateljima i onima koji su to manje bili u prethodnom periodu sve argumente. Nastavićemo sa žestokom diplomatskom delatnošću jer istina o Kosovu i Metohiji mora da se čuje daleko”, poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Podseća da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova.

Izvor RTS

Comments