• Početna>
  • Vesti>

Brnabićeva: Nadam se da će Tereza Mej urazumiti Haradinaja

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Poznanju da je s britanskom premijerkom Terezom Mej razgovarala o taksama koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije. Mejova je rekla, navela je Brnabićeva, da će kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pozvati da ih ukine.

Ana Brnabić je istakla da se nada da će Tereza Mej možda imati neki uticaj da se Ramuš Haradinaj urazumi. Poželela je Mejovoj veliku sreću u razgovoru sa kosovskim premijerom.

“Nemam velika očekivanja, ali nadam se da će neko uspeti da mu objasni da takse, pre svega, štete Albancima na Kosovu i Metohiji”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Dodala je da su od uvođenja taksi maloprodajne cene porasle za 5,3 odsto i da je njihov trgovinski deficit porastao za 6,4 odsto.

“Razumem da je to jedan populizam koji je Haradinaju doneo u kratkom roku veliku popularnost, ali oni vode sebe u samoizolaciju. Nisam srećna zbog toga, jer tako štete celom regionu”, napomenula je Brnabićeva.

Kako je rekla, tužno je videti da je situacija, posle svih godina rasta u trgovinskim odnosima u regionu, danas lošija.

“Nama nije potrebno priznanje od strane Prištine”

Premijerka je izjavila da ne zna šta znači da Priština prizna neku zemlju koja je članica UN. “Nama apsolutno nije potrebno priznanje od strane Prištine”, poručila je Brnabićeva.

Povodom izjave Ramuša Haradinaja u Poznanju da je Priština spremna da vodi dijalog sa Beogradom o međusobnom priznavanju u postojećim granicama, Ana Brnabić je novinarima rekla da taj stav govori da oni ne žele dijalog.

O čemu dijalog, ako se u njega ulazi sa već određenim rešenjem, upitala je premijerka.

Dodala je da “međusobno priznanje nije na stolu” i poručila da joj je žao što Priština ne želi dijalog.

“U svakom slučaju, Haradinaj ne želi dijalog. On politički spinuje da želi dijalog, a s druge strane govori o rešenju dijaloga. Mislim da niko, od Srbije do međunarodnih partnera, na takve spinove na pada”, rekla je Brnabićeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još