• Početna>
  • Vesti>

Vulin o odluci Prištine: Ovo nije politika, ovo je odmazda

Aleksandar Vulin navodi da zabrana ulaska zvaničnicima Republike Srbije na Kosmet predstavlja još jedan dokaz da prištinsko rukovodstvo beži od dijaloga po svaku cenu. Ističe da niko ne može da prekine vezu između Srba sa prostora Kosova i Metohije i njihove Vlade i njihovog predsednika.

Aleksandar Vulin navodi da prištinsko rukovodstvo nakon što je doživelo fijasko sa svojim pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušava da kazni Srbe time što će im zabraniti ili prekinuti vezu sa Beogradom.

“Ovo nije politika, ovo je odmazda, ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora Kosova i Metohije, pokušavajući da prekinu svaku vezu imeđu njih, Vlade Republike Srbije i njihovog predsednika. To jednostavno neće biti moguće, nije moguće, nikada u tome nisu uspeli, neće uspeti ni ovaj put”, rekao je Vulin.

Ističe da je ovo test za novu briselsku administraciju – da li su u stanju da ostvare svoj autoritet, da obezbede bar elementarno kretanje ljudi, kada nisu uspeli da obezede kretanje robe.

“Ja se nadam da će nova briselska administracija napustiti onu praksu saopštenja u kojima obe strane treba da se uzdrže i u kojima stalno pokušavaju da izjednače Srbiju sa šiptarskim rukovodstvom”, izjavio je ministar.

EU ima priliku da se uveri u prave ciljeve Prištine

Povodom odluke Prištine da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta oglasila se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je poručila da najnoviji potez Prištine predstavlja antievropski potez.

“Zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju KiM je najnoviji antievropski potez Prištine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazađuje mogućnost nastavka dijaloga”, ocenjuje Joksimovićeva.

Joksimovićeva je, na pitanje “Tanjuga” da komentariše zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, rekla da Priština, pored već višemesečnog demonstriranog nepoštovanja principa slobodnog protoka robe i usluga uvođenjem tarifa na robu iz Centralne Srbije i BiH, sada ide korak dalje, ka nipodaštavanju još jedne ključne i temeljne evropske vrednosti – slobode kretanja ljudi.

Dodaje da EU i njene članice sada imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Prištine.

“EU i članice imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Pristine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazađuje mogućnost nastavka dijaloga i pokušaja nalaženja održivih rešenja koje predsednik Vučić i Vlada Srbije odgovorno i rešeno zagovaraju”, istakla je ministarka.

Ranije danas Priština je donela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još