• Početna>
  • Vesti>

Šta bi izbor Borelja mogao značiti za dijalog Kosova i Srbije?

Šef diplomatije Španije, države koja nije priznala Kosovo, mogao bi biti budući posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, što je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je izjavio, dobra vest. To imenovanje bi moglo da pokrene pitanja na Balkanu, ocenjuju neki analitičari, dok i Fajnenšl tajms (The Financial Times) navodi da bi Đuzep Borelj (Josep Borrell) mogao da se suoči s političkim tenzijama na novoj funkciji u vezi s Kosovom i Srbijom.

“Postavljanje Španca Đuzepa Borelja za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je dobra vest za nas, ali situacija ostaje teška. Ne rešava se to time da li imate jednog ili dva čoveka na svojoj strani”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, upitan kako bi sada mogli da izgledaju pregovori Beograda i Prištine.

On je naveo da je Beograd imao velike prijatelje u odlazećem predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker) i odlazećem predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, a da ni prethodna evropska poverenica za spoljnu politiku i posrednica u dijalogu Kosova i Srbije Federika Mogerini (Federica Mogherini) “nije bila protiv nas”.

neće “to će ići u jako lošem smeru, tako da se nadam da ćemo to da rešimo”.

On je čestitao svima koji su predloženi za imenovanja na funkcije u EU, rekavši da je uveren da će na najbolji mogući način voditi EU.

“A mi ćemo se boriti ne za njihovu naklonost, već za naš dalji napredak, uspešnije reforme i što brži ulazak u EU. Da li imate dobre lične odnose to je važno, ali neće to da opredeljuje njihovu politiku prema nama, ni našu prema njima”, zaključio je Vučić.

Šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli pozdravio je novo rukovodstvo EU, dodajući da veruje da uloga, koju će neko da vodi u EU, ne zavisi od toga odakle dolaze i da spoljna politika EU zavisi od država članica od kojih većina su priznale Kosovo.

Pacoli je dodao da Kosovo želi da ostvari dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Španiju a koja je “iz razloga koji se ne tiču Kosova, imala oštru poziciju naspram Kosova”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao da “što se tiče dijaloga i izbora Španca, rano je govoriti o tome kako će se završiti dijalog, da li će se vratiti tamo gde je bio ili će se vratiti Evropakoj komisiji”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: AFP

Comments

Pročitaj još