• Početna>
  • Vesti>

“Dijalog Beograda i Prištine vratiti na nultu tačku”

Nezir Kraki, predavač za evropsku politiku na pariskom univerzitetu izjavio je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo vratiti na “nultu tačku”.

Povod izjave bio je izbor Žosepa Borela za šefa evropske diplomatije, što je prema ocenama loša vest za Prištinu.

Kraki je za prištinski Zeri ocenio da je izbor Borela za komesara za spoljnu politiku i bezbebdnost EU, koji će na toj pozicii zameniti Federiku Mogerini, otežati poziciju Prištine u dijalogu sa Begradom, jer je, kako je rekao, španski diplomata držao čvrst stav protiv kosovske nezavisnosti.

“Borelovo imenovanje na ovu važnu poziciju je loša vest za Kosovo u širem smislu od dijaloga”, rekao je Kraki , dodajući da bi dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, trebalo vratiti na “nultu tačku”.

On je dodao daje sa novim sastavom Evropske unije, ali i političkom klimom koja prevladava u Briselu, integracioni put Kosova, ali i zapadnog Balkana, otežan.

Na Prištini je, kaže, da se više bavi sobom dok se EU ne vrati u drugačiju političku klimu, ali i da, kako kaže, bez obzira na to ko sedi u Briselu, predstavnici Prištine treba tamo da idu sa jasnim, jednostavnim i konkretnim idejama.

Izvor Tanjug-B92

Comments

Pročitaj još