Sever Kosova: Ponovo rade trgovine

Ovog jutra, u Kosovskoj Mitrovici rade prodavnice prehrambene i mešovite robe kao i ugostiteljski objekti. Taksi vozila ponovo saobraćaju,a otvorene su i benzinske pumpe.

Odluku o nastavku rada, Udruženje privrednika sa severa KiM donelo je sinoć na sastanku održanom u Zvečanu.

Privrednici naglašavaju da zbog potreba stanovništva, donose odluku o obustavi protesta, koja nije definitivna i da će ukoliko se pritisci na njih nastave, protesti biti radikalizovani.

Građani sa kojima smo jutros razgovarali kažu da je olakšanje glavno osećanje sa kojim su jutros ustali.

“Rasterećena sam. Znam da tako mora, znam da je bilo privremeno, ali taj osećaj da ste bespomoćni je veoma težak. Ovako, znam da su otvorene prodavnice i apteke i da su ljudi na ulici” kaže starija građanka Kosovske Mitrovice.

Petrović: Čekaćemo 20 dana, a onda radikalizujemo štrajk

Udruženje privrednika sa severa Kosova i Metohije odlučilo je da će radnje i prodavnice danas biti ponovo otvorene i apelovalo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na severu i reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi, kako ocenjuju, mogao stvari dovesti do tačke bez povratka.

„Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje. Mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom”, rekao je Tanjugu predstavnik Udruženja Radoš Petrović posle sastanka održanog u Zvečanu.

Protest upozorenja je, kako dodaje, pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije.

„Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu koje će od danas raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom za srpski narod na severu Kosova i Metohije”, rekao je on.

Petrović je naveo da će privrednici sačekati 15 do 20 dana da vide šta će se dešavati u narednom periodu, ali da se nadaju da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse kako bi normalno poslovali.

„U slučaju da se to ne desi, mi ćemo da radikalizujemo naše mere i naš štrajk će biti sve duži i duži vremenom”, upozorio je on.

Petrović je istakao da su privrednici jedinstveno sproveli dvodnevni štrajk, a da su doneli odluku da pokažu dobru volju i otvore radnje.

„Otvorićemo svoje radnje, radićemo normalno, iako ne možemo normalno da poslujemo i uvozimo robu”, rekao je Petrović.

Privrednici sa severa poručili su da će svaki dalji pokušaj Prištine naići na još snažniji odgovor.

„Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji snabdevaju ljude osnovnim životnim namirnicama”, navodi se u zaključku Udruženja sa sastanka, nakon što su prodavnice na severu dva dana bile zatvorene u znak protesta zbog dodatnih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.


Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Tanjug

Comments