• Početna>
  • Vesti>

Eparhija Raško-prizrenska otvorila prve humanitarne punktove u Kosovskoj Mitrovici i Banjskoj

Eparhija Raško-prizrenska otvorila je danas prve humanitarne punktove pri hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici kao i u manastiru Banjska u opštini Zvečan. Iz Eparhije poručuju da se već počelo sa davanjem humanitarnih paketa, a da će prioritet biti osobe i porodice koje su materijalno najugroženije. 

U skladu sa jučerašnjim apelom Eparhije za pomoć ugroženom stanovništvu na Severu Kosova, humanitarni paketi već se dele u koordinaciji sa parohijskim sveštenicima, koji poznaju situaciju u svojoj parohiji, navodi se u saopštenju. Poručuju da će prioritet biti osobe i porodice koje su materijalno najugroženije.

Kako su naveli u saopštenju, rad novootvorenih dobrotvornih punktova na Severu Kosova nastaviće se u skladu sa potrebama na terenu i razvojem situacije. Trenutno se deli roba iz rezervi namenjenih eparhijskim narodnim kuhinjama, dok se u narednim danima očekuje priliv novih količina namirnica.

„Naš narod kako na severu, tako i na jugu pokrajine pokazuje veliku hrabrost u situaciji u kojoj kosovske institucije koje su uvele 100% takse na srpsku robu koriste razne načine da obeshrabre kosovsko-metohijske Srbe i onemoguće im da se snabdevaju domaćim proizvodima“- navode u saopštenju.

Iako su danas prodavnice širom Severa Kosova otvorene, navode da se „ipak oseća i dalje nestašica osnovnih namirnica i da je neizvesno kako će se situacija razvijati u narednim danima“.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još