• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Peru priznao Kosovo, ali nemaju diplomatske odnose, a nas podržava u SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je njegova poseta Peruu bila od istorijskog značaja jer je u interesu Srbije da obnovi odnose sa tom zemljom.

“Pitanje Kosova nije najvažnije pitanje o kojem treba razgovarati, već su to strateški odnosi dve zemlje i prisustvo Srbije u tom regionu. Iz takvog prijateljskog odnosa će proizaći i prijateljski stav u odnosu na probleme oko Kosova koje Srbija ima”, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Peru zamrznuo odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i Egipat, tako da se, kako je naveo, ne može više računati kao zemlja koja podržava Kosovo.

On je podsetio da je nekadašnja Jugoslavija imala sa Peruom izuzetne odnose i da je ta zemlja bila jedan od naših najvećih političkih i ekonomskih saveznika u Americi.

Međutim, ukazao je, poslednjih godina došlo je do stagnacije u odnosima dve zemlje, koja je rezultirala time da je Peru veoma brzo priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Imajući sve to u vidu, nama je interes da obnovimo odnose sa Peruom i zato je ova moja poseta bila od istorijskog značaja”, rekao je Dačić ističući da je prošao niz godina od poslednje bilateralne posete.

On je ukazao i na pozitivan razvoj odnosa sa Peruom od 2015. godine.

“Oni praktično imaju status zamrznutog priznanja, to znači da oni jesu priznali (Kosovo) 2008. godine pod uticajem SAD, ali nijednu drugu radnju nisu sproveli, nisu uspostavili diplomatske odnose, a od 2015. godine ne glasaju za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, nisu glasali za prijem Kosova u Unesko i u Interpol”, objasnio je Dačić.

On je istakao da je Peru nestalna članica Saveta bezbednosti UN i da će u julu preuzeti predsedavanje tim savetom.

“Oni nas otvoreno podržavaju u SB UN. Došlo je vreme za obnovu naših odnosa, mi ćemo aktivno učestvovati u traženju naših zajedničkih interesa i očekujem posetu mog kolege ministra kako bismo tačno definisali šta su nam prioriteti u narednom periodu”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je ekonomska saradnja Srbije i Perua trenutno veoma mala.

“Ta saradnja nije mnogo napredovala ni u drugim oblastima i zato je neophodno da sa Peruom gradimo strateško partnerstvo”, poručio je Dačić.

On je dodao da je potrebno da se Srbija vrati na ono mesto koje je Jugoslavija imala u odnosima sa tim zemljama i da Srbija kroz takav prijateljski odnos prema njima štiti svoje nacionalne i državne interese.

“Situacija se veoma promenila u poslednjim godinama, američki kontinent ima 35 država, koje su članice Ujedinjenih nacija, trenutno 19 zemalja ne priznaje Kosovo, a 16 je priznalo Kosovo”, rekao je Dačić dodajući da je cilj Srbije da se taj broj što više povećava u našu korist.

Izvor: T a n j u g

Comments

Pročitaj još