Simić: Ne dozvoliti getoizaciju Srba, povući takse

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da se ne sme dozvoliti getoizacija Srba na severu KiM i poručio da izlaz iz krize leži u odluci Prištine da povuče anticivilizacijske takse, kojima je blokiran normalan život svih građana na KiM, posebno srpskog naroda.

“Situacija u kojoj se nalazimo zahteva jedinstvo, ali i da se pokaže da je jasna odluka svih nas da ovakvo ponašanje i getoizacija srpskog naroda ne sme biti dozvoljena, kako od nas koji ovde živimo, tako i od međunarodne zajednice koja u ovom trenutku ćuti”, rekao je Simić za TV Prva.

On je naglasio da je odluka privrednika na severu KiM da zatvore svoje objekte u vidu protesta naišla na podršku građana i političkih predstavnika Srba na KiM. Simić je dodao da će privrvrednici na sastanku, koji bi trebalo da počne u 19 časova, doneti odluku o daljim koracima.

“Ono što u ovom trenutku imamo na terenu je da Priština šalje kamione sa malom količinom robe, što stvara sliku getoiziranog srpskog naroda na KiM i da Priština između rešetaka tog getoa baca parčiće, mrvice hleba u nadi da će se Srbi upecati”, rekao je Simić.

Međutim, kako je naglasio, Srbi su previše ponosan narod da bi ih kupio kilogram hleba ili litar zejtina.

“S druge strane, njihova priča o borbi protiv kriminaliteta, tu se završava. Na tim kamionima se nalaze nekakvi ljudi koji nemaju nikakav sertifikat za ono što rade, nema fiskalne kase, nema ničega što pokazuje da je to sve regularno, legalno i da je pod sanitarnom kontrolom”, naveo je Simić.

On je dodao da nisu samo Srbi bojkotovali tu robu, već i pripadnici drugih zajednica, poput Bošnjaka, Albanaca, Roma…

“Nisu se upecali na nameru Prištine da ih na taj način kupi”, naveo je Simić. On je naglasio i da, dok Priština s jedne strane šalje pomoć u vidu nekoliko litara zejtina i kilograma brašna, s druge strane vrši strašan pritisak na srpske političke predstavnike.

Kao primer, naveo je podizacnje optužnice protiv bivšeg ministra u privremenim prištinskim institucijama Ivana Todosijevića i raspisivanje poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem. Simić je podsetio da je stav Srpske liste da to predstavlja institucionalno nasilje, “kojem neko s jedne strane pokušava da utera strah u kosti svim slobodnomislećim Srbima, a sa druge strane želi da odstrani one najsnažnije, najjače borce za slobodu srpskog naroda”.

“Priština u prethodnim periodu navikla da većinu političkih predstavnika Srba kupi na ovaj ili onaj način. To nije uspelo sa Milanom Radoičićem, štaviše, podrška koju uživa među građanima ovde, čak i kad nije više prisutan, mnogo je veća nego što je bila ranije. To Prištini kvari planove za zauzimanje severa KiM”, rekao je Simić.

On je ponovo apelovao na međunarodnu zajednicu da, kako je naveo, dozove pameti usijane glave u Prištini kako situacija ne bi dalje eksalirala.

Simić je naglasio da trenutna situacija ne koristi nikome ko želi normalan i miran život na prostoru KiM.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments