Ljimaj pravosnažno oslobođen optužbi za organizovani kriminal

Apelacioni sud u Prištini odbio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva u predmetu protiv Fatmira Ljimaja i drugih za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja u periodu dok je Ljimaj bio ministar kosovskog ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT).

Tom odlukom Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu osnovnog prištinskog suda, kojom se Ljimaj i ostali oslobađaju svih optužbi.

U predmetu “MTPT”, Fatmir Ljimaj, Endrit Šalja, aktuelni ministar za trgovinu i industriju, Nedžat Krasnići, Šeptim Telaku i Florim Zuka bili su optuženi za krivična dela organizovaog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita, podmićivanje, zloupotreba ovlašćenja u privredi, sprečavanje pranja novca i druga krivična dela.

“Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni pravosudni organ nije počinio značajnije proceduralne povrede, da je pravilno primenio krivični zakon, ka i da je potpuno ispravno utvrdio činjenično stanje”, saopšteno je iz tog suda, prenela je prištinska Bota sot.

Optužnicu protiv Ljimaja i drugih, spajajući slučajeve poznate pod nazivom “MTPT 1” i “MTPT2”, podneo je tužilac Euleksa 30. oktobra 2015. godine.

Ljimaj je aktuelni zamenik kosovskog premijera i lider Nisme.

Bivši visoki komandant Oslobodilačke vojske Kosova, takođe je oslobođen i pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od sudskog veća Euleksa.

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments