• Početna>
  • Vesti>

Apel Eparhije Raško-Prizrenske za pomoć narodu na severu KiM

Episkop Raško-prizrenski Teodosije danas je služio Sv. Liturgiju u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i time pružio molitvenu podršku vernom narodu na ovom prostoru. U razgovoru sa sveštenstvom i vernicima Vladika se upoznao sa najnovijom humanitarnom situacijom, koja po svedočenju vernika nije bila gora još od vremena rata. Na osnovu neposrednog razgovora sa vernim narodom Vladika je objavio sledeći Apel koji prenosimo:

Povodom teške humanitarne situacije na severu Kosova i Metohije, koja je izazvana odlukom kosovskih institucija da nametnu taksu od 100% na svu robu koja dolazi iz centralne Srbije, kao i drugim restriktivnim merama Prištine, Eparhija Raško-prizrenska upućuje hitan apel svim Eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo.

Uvođenjem taksi od 100 odsto na svu robu iz centralne Srbije, protivno svim pravilima organizacije CEFTA, kojima se garantuje slobodna i fer trgovina u skladu sa međunarodnim i posebno evropskim standardima, posebno srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji nametnut je jaram jer se ono do sada većinom snabdevalo robom koja je uvožena iz centralne Srbije i koja je po cenama pristupačnija od robe koja je sada dostupna u prodavnicama na jugu. Diskriminacija robe po poreklu, koja nas podseća na najmračnija vremena evropske istorije, predstavlja najgrublje kršenje pre svega ljudskih prava. Zajedno sa akcijom demonstrativnog paljenja i uništavanja srpske robe pre nekoliko meseci, na koje prištinske vlasti nisu reagovale, izazvano je višestruko pogoršanje međuetničkih odnosa i bezbednosti na celom prostoru Kosova i Metohije sa nesagledivim posledicama.

Trenutno je situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva niti skupljom robom sa juga Kosova niti da putuje van Pokrajine i robu u manjim količinama dovozi kućama. Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na posetepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce. Čak je i jučerašnje famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorištna predstava, u što su mogli da se uvere i nezavisni mediji.

Otuda Eparhija Raško-prizrenska, koja je uvek bila sa svojim narodom u najtežim vremenima, i sada uz apel za pomoć obaveštava javnost da će na dva punkta: kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan u najskorijem roku biti otvoreni humanitarni crkveni punktovi, gde će biti hitno prebačene postojeće količine namirnica i druge robe iz rezervi eparhijskih narodnih kuhinja koje inače hrane svakodnevno oko 2000 ugroženih lica, prvenstveno u Kosovskom Pomoravlju. Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo.

Očekujemo da će se na ovaj naš humanitarni apel brzo odazvati naše Eparhije i humanitarne organizacije, posebno i Crveni krst, kako u zemlji, tako i u inostranstvu i da će humanitarna roba biti u narednim danima i nedeljama dopremana na Kosovo i Metohiju.

Napominjemo, da ovaj naš apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reakcija Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom, posebno našim vernim narodom na severu Kosova i Metohije, koje se restriktivnim merama lišava osnovnih sloboda i prava. Takođe očekujemo da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo normalan život koji sada nije moguć.

Episkop Raško-prizrenski
TEODOSIJE

Prizren-Gračanica, 2. juli 2019. god.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još