Skupština Kosova: Albanci diskriminisani

Skupština Kosova ocenila je razmatrajući položaj Albanaca u Preševskoj dolini, da je situacija izuzetno teška, bez perspektive i uz diskirminaciju.

Poslanik Samoopredeljenja Ismail Kurteši je ocenio da se položaj Albanaca u tom regionu pogoršava i predložio da zaključak Skupštine bude da i pitanje Preševske doline bude deo dijaloga između Kosova i Srbije.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arban Abraši je zatražio da kosovske institucije preduzmu mere za poboljšanje situacije Albanaca, za koje je rečeno da se iz dana u dan pogoršava.

Ocenio je da Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa žive u stanju nedostatka perspektive i etničke, kulturne i socijalne diskriminacije.

On je najavio da će DSK podržati svaku rezoluciju koju će usvojiti Skupština Kosova, a za koju se proceni da može da bude sprovedena. “

Danas moramo da napravimo konkretne mehanizme i projekte, kao i dugoročne planove sa ljudima koji su odgovorni za njihovu realizaciju kako bi poboljšali živote Albanaca u Preševskoj dolini, kao i očuvanju njihovog nacionalnog identiteta”, rekao je Abraši.

Izvor: RTV Kim / Beta

Comments