• Početna>
  • Vesti>

Sever Kosova: Od danas pod ključem prodavnice, apoteke, pumpe…

U četiri opštine na severu Kosova ovog jutra nijedan prodajni objekat bilo koje robe ne radi.

Prodavnice mešovite robe, apoteke, benzinske pumpe kao i butici, parfimerije, gvožđare od danas su pod katancem – prehrambene jer su ostale bez osnovne robe, ostale u znak solidarnosti.

Ovog jutra, pekare su hleb dostavile samo Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.

Podršku trgovinama na severu Kosova dali su i ugostiteljski objekti i taksi udruženja.

Podsetimo, razlog za trenutnu situaciju jeste kako trgovci naglašavaju, uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, usled čega je za distributere robe postalo veoma teško da nabave robu koja dolazi sa tih područja.

Petrović:Dok traju takse i ovo će trajati

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović, rekao je da su prištinske mere dovele žitelje ovih opština na ivicu humanitarne katastrofe.

“Upozoravali smo da ne možemo da poslujemo ovako sa taksama i evo šta se dešava. Dok traju takse, dok ne možemo da nabavljamo robu normalno i radimo kao normalan svet, ovo će trajati”, rekao je Petrović, govoreći za Dnevnik RTS-a. 

Ukazuje da je ova akcija privrednika počela spontano, pošto su jedan po jedan ostajali bez robe.

“Svi su se solidarisali, nije fer da neko radi a neko ne”, naglašava predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Podseća da iz vlasti u Beogradu postoji obećanje da žitelje severa KiM neće ostaviti gladne i poziva međunarodnu zajednicu da se što pre uključi u rešavanje problema.

Priština je takse od 100 odsto uvela pre više od sedam meseci. Međunarodnoj zajednici upućeni su iz Beograda brojni apeli, protesti, diplomatske inicijative, što, međutim, nije urodilo plodom. 

Odluku da danas započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje na sastanku, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine.

Kako je najavljeno, prodavnice neće raditi ni sutra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još