• Početna>
  • Vesti>

Ruski ambasador: Zapad pritiska Srbiju i ohrabruje Kosovo

Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan a SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održava tenzije u regionu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je, kako prenosi portal Sputnjik, istakao da se ti pritisci osećaju prilikom pretpristupnih pregovora koje Evropska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi. Pritom ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja, naveo je novi ruski ambasador.

 “Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije”, ocenio je on.

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt, da će “Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu” i da bi se “mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba”.

Ruski ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore o Kosovu na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu, dodao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da će Moskva “na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na Kosovu Mihaila Krasnoščekova priveli pravdi”. “Ovaj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije”, rekao je on ocenivši da je reč o “nečuvenom slučaju”, da se radi o divljaštvu, kao i da slične stvari nigde na svetu nije mogao da vidi.

“Pokušaji da se na bilo koji način opravdaju kosovski Albanci nisu u skladu sa ljudskim pristupom prema saradniku UN koji je uspešno obavljao svoj posao u krajnje teškim uslovima i delovao u okviru punomoćja koje su mu dale UN”, istakao je.

Ruski ambasador je rekao da su u toku pripreme na relaciji Moskva – Beograd o davanju Srbiji kredita u iznosu od 172,5 miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za razvoj infrastrukture. “Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu”, precizirao je.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još