• Početna>
  • Vesti>

Ministar Šarčević prisustvovao sednici Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Prištini

U sali Rektorata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je održana sednica Rektorskog kolegijuma na kojoj je prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na sastanku je bilo reči o razvojnim temama  vezanim za upis novih studenata, finansijama, poboljšanju kvaliteta nastave, obezbeđivanju novih resursa.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je kazao da je nakon više dolazaka u Kosovsku Mitrovicu primetio da je kvalitet nastave zaista bolji.

“Nakon više dolazaka ovde, mogao sam da primetim da je kvalitet nastave dosta bolji a mislim da smo veoma dobro prošli prvi krug upisa i stim što septembra očekujemo da zamišljene stvari budu ostvarene. Dogovorili smo otvoreni upis što znači da studenti koji žive na Kosovu i Metohiji imaju pravo se njihovo studiranje finansira iz budžeta“ rekao je Šarčević.

Ministar Šarčević je najavio dvostruki model finansiranja nauke kroz razne projekte i institucije.

“Važna novina je da radimo dvostruki model finansiranja nauke kroz dosta projekata i institucije. Tako da svi istraživači koji su u institucijama i fakultetima, dobijaće stalnu platu kao i mogućnost konkurisanja na projektima. 21. juna smo objavili javni poziv za mlade istraživače a već na jesen ide poziv za veliki istraživački ciklus sa kojim krećemo.

Na sastanku je bilo reči i o povezivanju Univerziteta u Prištini sa naučnom dijasporom a govorilo se i o dugom nizu tehničkih i taktičkih pitanja, gradnji, opremi.

“Studenti su imali svoja pitanja, razovarali smo o njihovom uzletu, novom zakonu o studentskom organizovanju, dualnim studijama i o velikom broju novina koje obuhvataju studiranje na ovim prostorima“ rekao je Šarčević.

“Ono što je važno a to je da ovaj Univerzitet ne odvajam od bilo kojeg drugog Univerziteta u Republici Srbiji i tako ga i posmatramo. Beograd je osnivač svih univerziteta od Ljubljane preko Podgorice, Skoplja i Sarajeva pa je nelogično da se zamera da je neko ko je matica visokog obrazovanja u čitavom balkanskom poluostrvu bude u diskontinuitetu svog postojanja. Politika može svašta ali neke fundamentalne stvari moraju da se uvažavaju“ istakao je Šarčević.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević je tom prilikom rekao da su na današnjem sastanku, ministra Šarčevića informisali o svim planovima za mlade kadrove.

“Ministar Šarčević danas nije bio gost na našem Univerzitetu već je on bio domaćin na radnom sastanku kome smo dogovorili perspektive razvoja visokog sistema školovanja i obrazovanja na prostorima Kosova i Metohije. Ministra smo izvestili o prvom upisnom roku svih deset fakulteta našeg Univerziteta i o pripremama za sledeći upisni rok. Zadovoljni smo i ministra smo obavestili o planovima za podsticaj, planovima za mlade kadrove, zapošljavanju kao i o mogućnostima dobijanja stambenih jedinica za te mlade kadrove. Naši studenti su takođe ispred studentske konferencije obavestili ministra o raznim projektima i zamolili ga da on pomogne” rekao je Vitošević.

Sednici su prisustvovali dekani svih deset fakulteta prištinskog Univerziteta, student prorektor Nemanja Biševac, predsednik SKONUS-a Milan Savić i gradonačelnik Goran Rakić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još