Šta posle Pariza, koji se nije dogodio

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da ne može da prognozira šta će se dešavati po pitanju rešavanja kosovskog pitanja posle otkazivanja sastanka u Parizu.

Upitan o opciji razgraničenja ponovio je da nismo uspeli u ovo vreme, jer naše nežne uši ne vole da čuju istinu, ali da će neko jednog dana neko nekada morati da razgovara ako u međuvremenu sve ne pogubimo.

“Nikada kompromis nismo prihvatali, ja sam ponudio kompromis, neće ga Srbi, neće ga Albanci, nema problema, svoju istorijsku ulogu po tom pitanju sam izvršio, zadatak nije obavljen, šta mogu više”.

Vučić kaže da naš narod na Kosovu neće ostati gladan.

“Odakle nekim ljudima logika da idu protiv svog naroda i svoje države?”, rekao je Vučić dodajući da narod sa KiM sve dobro razume i da su njegovi predstavnici Srpska lista.

“Naša je da se borimo da im pomognemo i to ćemo uraditi”, rekao je Vučić.

Komentarišući kritike opozicije da je “najgori pregovarač u istoriji”, Vučić kaže da Kosovo nije proglasilo nezavisnost za vreme njegovog mandata.

Kako je rekao, potpun je besmisleno da će se Albanci i Srbi pomiriti ako skupštine usvoje deklaraciju o pomirenju, te istakao da jje jedino što Albanci žele priznanje nezavisnosti.

Predsednik je poručio da i kad bi se sutra usvojila takva deklaracija, to ne bi donelo slobodu kretanja, protok roba, niti bi ukinulo takse.

“Ovo je toliko neozbiljno i neodgovorno – da parlament usvoji deklaraciju o pomirenju. I, šta onda? Pomirili smo se? Albanci su se pomirili sa Srbima, a oni to nikada neće učiniti dok Srbija ne prizna nezavisnost..Nikada. Nemojte da lažemo narod u Srbiji”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da su isto tako lagali i 2000. godine kada su govorili da će se pitanje KiM rešiti, a da samo treba da se sruši Slobodan Milošević.

“Sve su to bajke za malu decu”, poručio je Vučić.

Komentarišući ocene opozicije da je loš pregovarač i da vodi tajne pregovore, ironično je rekao da su u pravu i da jeste najgori pregovarač, jer je, valjda, u njegovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, 100 država podržalo tu odluku, a otišla je i Crna Gora.

Govoreći o tvrdnjama opozicije da postoji tajni plan za pregovore, Vučić je upitao da li iko misli da je moguće da on sam kaže sve o čemu može i mora da se razgovara.

“To je nemoguće, onda tu nema pregovora i razgovora”, konstatovao je.

U emisiji je reemitovan i snimak dela razgovora s Vukom Jeremićem na N1 o strategiji vlade iz oktobra 2010. godine za pregovore sa Prištinom pod oznakom poverljivo, čiji sadržaj je bio poznat samo članovima vlade, i na konstataciju da taj dokument nikada nije objavljen, Jeremić je rekao da ne zna da li je taj dokument ikada objavljen.

Na konstatacju da je interesantno da je svojevremeno i bivši premijer Zoran Ðinđić pokušavao ono što i on sada, Vučić je rekao da su tada okolnosti ipak bile drugačije, jer Kosovo nije bilo nezavisno i nije ga priznalo 100 zemalja.

“Mislim da je to bilo racionalno i smisleno, za razliku od tih ljudi koji danas ne znaju gde je Kosovo”, rekao je Vučić i dodao da će Srbija imati mnogo problema zbog KiM.

Ponovio je da je pitanje KiM jedino što ga muči, jer bi Srbija sve drugo savladala i bila veoma uspešna zemlja.

Vučić je ukazao da u Beograd uskoro dolazi francuski predsednik Emanuel Makron.

Upitan da li bi jače uključenje Vasingtona u rešavanje kosovskog pitanja bilo dobro za Srbiju, kaže da je Vašington već uključen, da su Amerikanci uvek prisutni i uvek aktivni.

“A, dajte da još nekoga uključimo ko je priznao nezavisno Kosovo, a da ne uključimo nikoga ko ga nije priznao”, primetio je predsednik.

“Da li da imamo više poverenja u Donalda Trampa nego u prethodnu administraciju, da, a da li oni mogu da menjaju svoje suštinski u odnosu na one ranije, ne, to je varka čiju udicu mi ne smemo da progutamo”, rekao je Vučić.

Povodom izjava američkog zvaničnika Metjua Palmera u Prištini kaže da je ozbiljan političar koji odlično poznaje region, ali da će on da uradi sve kako bi Kosovo funkcionisalo kao nezavisna država.

“Neki drugi koji se sa njim sastaju ne smeju to da kažu, ja se odavno ne plašim Palemera i svih drugih”, istakao je Vučić.

Izvor: Radio Kontakt plus / b92


Comments

Pročitaj još