Na severu Kosova radnje sutra pod ključem

U četiri opštine na severu Kosova od sutra neće raditi prodavnice u kojima već par dana vlada nestašica nekih od osnovnih životnih namirnica poput mleka, mlečnih proizvoda, mesa i brašna.  

Od sutra na severu Kosova ni jedan trgovinski objekat neće raditi.

Najavljeno je da neće raditi radnje sa prehrambenom robom, dućani i kiosci, pa čak ni pekare.

Kako ističu trgovci to je odlučeno na sastanku privatnika, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine.

U znak solidarnosti sa privatnicima koji drže objekte sa osnovnim životnim namirnicama, ali i robu široke potrošnje, neće raditi nijedan ugostiteljski objekat, ali ni benzinske pumpe a pod ključem će biti najmanje dva dana.

Potrebno je podsetiti da je ključni razlog za trenutnu situaciju uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, podseća Boban Simić šef Kancelarije “Aktiva” u Prištini.

“Onda kada se ta odluka povuče imaćemo situaciju da će “nevidljiva ruka” tržišta da niveliše jaz između ponude i traženje. Dok do toga ne dodje, potrebno je da se kratkoročno omugući nesmetano snabdjevanja osnovnim životnim namirnicama,”- ističe Simić.

Po njegovoj oceni priče o humanitarnoj krizi su malo prenaglašene, ali su delimično opravdane.

“Naime, ovih dana imamo sitiaciju da se građani na severu Kosova suočavaju sa nestašicom osnovnih životnih namirnica,”- kaže Simić. 

Na pijaci i u piljrama u Severnoj Mitrovici nema svežeg voća i povrća.

Sutra u Mitrovici neće raditi ni apoteke. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još