Drecun: Novi jednostrani potezi

Predstavnici prištinskih vlasti ne samo da ne planiraju da povuku takse već novim jednostranim potezima unose dalju krizu i tenziju i upuštaju se u opasne igre koje imaju za cilj da se izazovu sukobi na severu KiM, izjavio je danas predsednik skupšinskog odbora za KIM Milovan Drecun.

Oni jednostranim potezima podižu krizu, korak po korak, u drugi plan guraju takse, kaže Drecun.

“Skupština u Prištini će verovatno ponovo usvojiti nešto što će ponovo biti prepreka u odnosima, ali Srbija neće dozvoliti da se stvori humanitarna katastrofa”, rekao je Drecun za TV Pink.

On je rekao da se Albanci na KiM “upuštaju u opasnu igru koja ima za cilj da se izazovu sukobi – ili sa srpskim narodom na severu ili će pokušati da izvrše bočne pritiske preko juga centralne Srbije preko raške oblasti”, rekao je Drecun.

On je naveo da Veliki Trnovac i Preševo važe za centre za ilegalnu distribuciju droge i da je tamo prisutan snažni radikalni islamistički činilac, a radikalni islamisti uvek mogu da budu zloupotrebljeni za izazivanje nasilja.

Drecun je ukazao i da Beograd ima kapacitete da predupredi razvoj takvih događaja.

“Plan i dogovor u Prištini je da se nastavi sa unošenjem sve većih tenzija, a ne idu na smirivanje krize. Žele da je pojačaju preduzimanjem nasilnih poteza prebacujući krivicu na Srbiju što nema napretka u dijalogu. Oni neće da se nastave razgovori već nasilje radi prebacivanje odgovornosti na Srbiju i da se u jednom momentu proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije”, rekao je Drecun.

On je naveo da se Beograd mora tome suprotstaviti mirnim rešavanjem problema, insistiranjem na nastavku dijaloga, snabdevanjem stanovištva na KiM kako se ne bi desila humanitarna katastrofa, i snažnom diplomatskom aktivnošću naročitio prema SAD, koje imaju koliko-toliko izbalansiran stav.

Drecun kaže da bi bila potrebna opreznost sa eventualnim uvođenjem kontramera.

“Oni nas izazivaju da odgovorimo na takvo jednostrano ponašanje, oni ne žele da ukinu takse, ali treba da imamo u vidu i da kontramerama možemo da pogodimo interese našeg naroda na KiM”, rekao je Drecun.

Albanci, kaže, umesto da smanjuju krizu, zaoštravaju odnose i stalno izmišljaju probleme.

On je rekao da nema dileme da se specijalne snage u Prištini pripremaju za upad na sever Kosova i da je zadatak KFOR-a da spreči Albance da tako nešto urade.

Prema njegovim rečima, Priština je pokušala da isproba realizaciju scenarja zauzimanjem Gazivoda, Trepče i da se radi o specijlanim jedinicama.

Ističe da pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga, veterani OVK, islamističke grupe mogu da budu upotrebljeni kao oružana formacija.

“Nema dileme da je izvršena koncentracija snaga i da se pripremaju za upad na sever KiM, a pojačane obaveštajne aktivnosti KFOR-a ukazuju na opasnost od sprovođenja takve akcije”, ističe Drecun.

To kaže predstavlja znak upozorenja da se sprema neka akcija, rekao je on i dodao da Srbija neće dozvoliti masovni pogrom naroda sa severa KiM, i nastojaće da se uspostave uslovi za nastavak dijaloga.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša je kazao da stabilnost politike koju vodi Srbija kod prištinskih vlasti izaziva bes.

“Ponašaju se kao u jednom toru, ne znaju šta više da izmisle i ideja im je da izazovu da Srbija uvede sankcije na sopstvenoj teritorji”, kazao je Beriša.

On je istakao da Priština želi da se u potpunosti ukine CEFT-a, odnosno da kršenjem sporazuma i uvođenjem taksi ima za cilj da se doprinose da Srbija istupi iz tog tela.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još