• Početna>
  • Vesti>

MPŠRR: Produžen rok za direktna plaćanja i investicione grantove do 12. jula

Kosovsko  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog (MPŠRR)  produžilo je do 12. jula 2019. godine rok za apliciranje za direktna plaćanja / subvencije za poljoprivredne kulture i projekte ruralnog razvoja / investicione grantove za 2019. godinu za mere 101, 103, 302 za meru navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i za mere 303.

Kroz meru 101 podržavaju se investicije u fizičku imovinu u poljoprivrednoj ekonomiji, merom  103 podržavaju se  ulaganja u fizičku imovinu u preradi i marketingu poljoprivrednih proizvoda, merom 302 je podržana investicijama u diversifikaciju farmi razvoj biznisa, za meru navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta, dok je mera 303 podrška investicijama u pripremi i sprovođenju lokalnih razvojnih strategija – Pristup Leader – Za lokalne akcione grupe (LAG) – Izabrane.

Rok za apliciranje je produžen zbog zahteva poljoprivrednika i opštinskih direkcija za poljoprivredu i ruralni razvoj, čime se omogućava apliciranje svim farmerima i poljoprivrednim ekonomijama. 

Procedure i dokumentacija za apliciranje ostaju isti.

Ministarstvo poljoprivrede  predvidelo je  ovogodišnji program subvencija za zasejane površine sa žitom, za seme pšenice, ječam, raž, zob, kukuruz, suncokret, za postojeće vinograde, za proizvedeno vino i zvanično deklarisano za postojeće voćnjake, isporučena / prodata količina voća maline, proizvodnja sadnog materijala drvnog voća i vinove loze na vegetativnom sloju, površine zasejane povrćem, organska poljoprivreda, muzne krave i bivolice za mužu, ovce, koze, pčele, koke nosilje,  preplice, svinje  za reprodukciju, za premije za poljoprivredno osiguranje za kulturu maline, za isporučenu / prodatu količinu duvana.   

Prvobitni rok za apliciranje za direktna plaćanja / subvencije bio je 30. jun 2019. godine, a za projekte ruralnog razvoja / investicione grantove 1. jul 2019. godine. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još