• Početna>
  • Vesti>

„Vidovdansko pesničko bdenije“ i koncert Simfonijskog orkestra sinoć u potri manastira Gračanica

Najznačajnija književna manifestacija “Vidovdansko pesničko bdenije” i ove godine je okupila veliki broj ljudi u porti manastira Gračanica.

Istaknutim književnim stvaraocima uručene su tradicionalne nagrade, a svečanost je upotpunjena koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a.

Tročlani žiri “Vidovdanskog pesničkog bdenija”, kojim je predsedavao prošlogodišnji dobitnik “Zlatnog krsta Kneza Lazara” pesnik Ivan Negrišorac, nije imao lak zadatak da među jednakima odabere najbolje, što nam je i potvrdio član žirija Žarko Milenković.

“Mi smo odlučivali po kriterijumima da zadovolji nacionalnu poetiku, ali i ne samo to, već da bude u simbiozi sa savremenim i prožimanje savremenog i nacionalnog”, kaže Žarko Milenković, književni kritičar.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Zlatni krst Kneza Lazara“ je pesnik Gojko Đogo, laureat „Gračaničke povelje” je Miroslav Maksimović, pesnik iz Beograda, „Pero Despota Stefana Lazarevića“ pripalo je takođe pesnikinji iz Beograda Jani Aleksić, dok je priznanje „Kondir Kosovke devojke“ osvojio Blagoje Baković, pesnik iz Vrbasa.

“Nagrada koja nosi još i ime “Zlatni krst Kneza Lazara” naravno da svakome može imponovati, pogotovo se ja radujem u toliko više što se pridružujem jednoj uglednoj listi pesnika koji su dobili ovu nagradu. Svaka nagrada znači, lepo je kad čovek radi neki posao da to i drugi primate. Uz to, ovakve svečanosti, pa i nagrade koje se dodeljuju bacaju svetlo i na našu literature i kulturu, naročito na onaj deo koji je pomalo zapostavljen, kao što je danas poezija”, rekao je Gojko Đogo, dobitnik nagrade “Zlatni krst Kneza Lazara”.

“Svaki dolazak ovde čoveku mlogo znači, a nagrada samo ono što bi rekli moderni ljudi, voli se. Opšti kontekst je ovde bitan,  poseban je momenat zbog mesta na kom se nalazimo. Vi zante šta je bilo na ovom mestu pre 630 godina, bila je Kneževa večera. Kako za nju znamo? Pa zahvaljujući poeziji, da nije bilo poezije, odnosno da neki pesnik bilo kako da se zvao nije napisao pesmu o njoj, mi nebi smo znali da je ona uopšte održana. Isto tako veza Srba, Kosova i poezije je neraskidiva“, naglašava Miroslav Maksimović, dobitnik nagrade „Pero Despota Stefana Lazarevića“.

“Vidovdansko pesničko bdenije nije samo u Gračanici nego gde god je neka duša Srbinova, a ovo je srce te manifestacije i žila kucavica. Nema iole ozbiljnijeg pesnika i stvaraoca od ciklusa epskih kosovskih pesama pa nadalje nije bavio pesničkim bdenijem i bdenjem nad kosovskom sudbinom i udesom srpskoga naroda”, rekao je pesnik Blagoje Baković, dobitnik “Kondira Kosovke devojke”

Pokrovitelji “Vidovdanskog pesničkog bdenija” su  Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Opšina Gračanica i Privremeni organa Skupštone grada Priština sa sedištem u Gračanici. Nagrade dodeljuje Dom kulture “Gračanica”, a pored  nagrađenih književnika, svoje stihove su kazivali i mnogi drugi pesnici.

Petu godinu za redom publika u Gračanici uživa u koncertu Simfonijskog orkestra i Hora Narodnog Ansambla Radio-Televizije Srbije, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Na ovogodišnjem repertoaru se pored dela Stevana Mokranjca, mitropolita Ilariona Alfejeva i Stevana Hristića  našla i “Arija na ge žici” Johana Sebastijana Baha.

“Imali smo puno dilema jer sedeći negde drugde i čitajući sve vesti koje se neprestano roje čovek ne zna šta stvarno da pomisli, međutim veza koju smo uspostavili sa manastirom Gračanica i pre svega sa narodom koji ovde opstajava je veoma važna, kako za narod, tako i za nas, ali i za mene lično. Naša je obaveza da očuvamo naš manastir i naše pamćenje, dok god smo deo ovog naroda bitno je da smo o najvećim datumima tu i da pre svega dajemo osećaj veze sa maticom i onim delom koji nema problema koji ima narod u Gračanici i na čitavom Kosovu. Mislim da je ta veza ono što je najveća naša obaveza I da je upravo na umetnicima I na kulturu da daju tu duhovnu hranu, čini mi se ponekad potrebniju od samih namirnica koje se ipak nekako prošfercuju i nađu načina da se dopreme narodu možda teže. Ali teško se šfercuje kultura ukoliko mi sami nje nismo svesni i ukoliko nismo svesni svog identiteta”, istakao je maestro Bojan Suđić.

Ovogodišnjem “Vidovdanskom pesničkom bdeniju” prisustvovali su episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Draganac Ilarion, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, predsednik Privremenog organa skupštine grada Prištine Ljubinko Karadžić, kao i oficir za vezu Dejan Pavićević.

RTK2

Comments

Pročitaj još