• Početna>
  • Vesti>

Majkl Obernejer novi direktor Savetodavnog tima za vezu NATO-a

“Predstoji još mnogo posla u procesu transformacije Kosovskih Bezbednosnih snaga u vojsku”, rečeno je tokom primopredaje dužnosti direktora Savetodavnog tima za vezu NATO-a. Ceremonija je održana u Ministarstvu odbrane, gde je brigadni NATO general Majkl Obernejer preuzeo dužnost od dosadašnjeg direktora Uvea A. Bekera.

Dosadašnji direktor Savetodavog tima za vezu NATO-a Uve A. Beker izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa predstavnicima Kosovskih bezbednosnih snaga i Ministarstva odbrane. Beker je rekao da je još uvek potrebno dosta rada na transformaciji KBS-a.

“Razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga je naš zadatak, čemu sam se tokom mandata i posvetio. Mnogo toga je postignuto, ali još uvek treba puno rada na transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova. Iako smo na pravom putu, transformacija je složen proces koji zahteva strpljenje i predanost”, rekao je Uve A. Beker.

Glavni cilj i vizija Kosova je pridruživanje NATO snagama, smatra premijer Ramuš Haradinaj.

„Za mladu zemlju, kao što je Kosovo, nije lako pridobijanje poverenja, pre svega građana, s obzirom da na Kosovu žive različite etničke grupe. Važno je i da zadobijemo poverenje naših suseda, uključujući i Srbiju. Za nas je veoma važno da imamo poverenje NATO-a. Naša vizija je pridruživanje Kosova NATO-u i Evropskoj uniji“, kazao je Haradinaj.

Novi direktor Savetodavog tima za vezu NATO-a, Majkl Obernejer, je rekao da je svestan predstojećih izazova.

„Iako je prošlo 20 godina od našeg dolaska, naša misija je na pola puta. Još puno izazova je pred nama, ali važno je da smo spremni za saradnju. Zahvaljujem se Bekeru na odlično obavljenom poslu, speman sam da preuzmem njegovu dužnost”, rekao je Majkl Obernejer.

Savetodavni tim za vezu NATO-a, zadužen za pružanje saveta i organizovanje obuke, kao i podržavanje razvoja bezbednosnih organizacija na Kosovu uspostavljen je avgusta 2016. godine.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još