• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Ponašanje Prištine šamar Srbiji, regionu i EU

Sastanak na nivou zamenika ministara u okviru sporazuma Cefta prekinut je u Valoni, nakon što su članovi delegacije iz Prištine flašom gađali šefa srpske delegacije Ivana Markovića, čiji je napad osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Napad na predstavnika Srbije na sastanku CEFTA u Valoni potvrđuje da privremene institucije u Prištini, ne samo da nisu sposobne za civilizovanu međunarodnu komunikaciju, već da je njihova glavna ideologija primitivizam i nasilje, i da se oni time čak ponose” ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaje se da su Srbi na Kosovu i Metohiji, nažalost, uz prećutno odobravanje sponzora jednostranoproglašene nezavisnosti Kosova, svakodnevno žrtve svih oblika bahatosti Prištine, i ovo je još jedan poziv na uzbunu.

“Zatvaranje očiju pred osionošću Prištine dovelo je do toga da predstavnici samoproglašenog Kosova smatraju da im je sve dozvoljeno, i da mogu da bez ikakvih sankcija krše pravila civilizovanog ponašanja, primenjuju nasilje i neprijatnostima izlažu, više ne samo Srbe u našoj južnoj pokrajini, već i visoke državne predstavnike iz regiona” navodi se u saopštenju.

“Jasno je da ovo nije bio incident počinjen u afektu, već da je on logična posledica kontinuiranog nekažnjenog delovanja Prištine protiv svih regula međunarodnog prava i diplomatske prakse, i da je delegacija samoproglašenog Kosova u Tiranu upućena sa zadatkom da na ovaj način pokaže da nije obavezana bilo kakvim pravilima civilizovanog ponašanja” ističe se u saopštenju.

“To je šamar i Srbiji, i državama regiona i Evropskoj uniji, koji ne sme ostati bezodlučnog, jasnog i konkretnog međunarodnog odgovora. Ovakve stvari događaju se kada se grupi u odela preobučenih terorista i kriminalaca dozvoli da se igraju politike, i ukoliko se u najskorije vreme ne prestane sa praksom gledanja kroz prste njihovim nestašlucima oni će zapaliti region” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još