• Početna>
  • Vesti>

Dan Univerziteta u Prištini; Đurić: Univerzitet seme srpske budućnosti

Povodom Dana Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas je u Rektoratu održana svečana sednica, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić.

Istim povodom, održana je i zajednička sednica Saveta i Senata Univerziteta, a ispred Saveta prisutnima se obratio predsednik Hadži Miloš Vidaković koji je studentima i profesorima čestitao Vidovdan.

“Nimalo nije slučajno što je baš ovaj datum izabran za svetkovinu našeg Univerziteta. Veliki um Žarka Vidovića prepoznao je srpski narod kroz Kosovski zavet, a taj zavet Vidović prepoznaje da će  tako obnoviti naciju ako se obnovi zajednica. Jedno je sedeti danas u društvu studenata i profesora na zavetnom kovčegu a drugo je biti u Beogradu ili bilo kom drugom gradu u Srbiji. Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas je kao i ranije, rasadnik lepote, hrabrosti, dobrote, odvažnosti i mudrosti“ rekao je Vidaković.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Prištini prof. dr Zdravko Vitošević je tom prilikom kazao da Univerzitet danas obeležava i 49. godina rada.

“Velika mi je čast da vas danas na Vidovdan, Dan našeg Univerziteta, pozdravim i u ime svih studenata, profesora i svih zaposlenih na Univerzitetu  u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Danas obeležavamo 49. godina rada našeg Fakulteta a ovih dana upisujemo i 50. generaciju naših studenata. Na to smo veoma ponosni jer naš Univerzitet u današnjim uslovima predstavlja ne samo značajnu visokoobrazovnu instituciju već najvitalniju ustanovu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” rekao je Vitošević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je kazao da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici seme srpske budućnosti.

“Vama na Kosovu i Metohiji je svaki dan Vidovdan, svaki dan borba za opstanak i svaki dan pritisak na vas sa idejom da ovde više nema ni srpskog imena, kulture, države i bilo čega što podseća na činjenicu da su se u 13. veku ovde pisale divne, umetničke, sofisticirane misli, da su se ovde još pre hiljadu godina prisali srpski pravni akti, da su se u vremenu od pre 600 godina kovale vertikale na kojima počiva srpski narod, i vi ste ti koji svedočite istorijsku istinu srpskog postojanja ovde na Kosovu i Metohiji. Ovaj Univerzitet je seme iz kojeg niče srpska budućnost. To znanje će nam omogućiti da preživimo u ovom strašnom vremenu jer često idemo pognute glave ali ćemo zato našom mudrošću, promišljenošću došli do rezultata” rekao je Đurić.

On je najavio da će do kraja godine biti realizovano 149 projekata za podršku srpskom narodu na KiM.

“Ono što sam došao da vam poručim je da u 2019. Godini imamo solidarnost čitave Srbije i priliku da sprovedemo najveći razvojni plan na Kosovu i Metohiji, u prethodne tri decenije. Zahvaljujući podršci predsednika Vučića pokrenut je program podrške srpskom narodu na KiM u kojem se već u ovom trenutku priprema realizacija za 149 projekata a do kraja godine broj projekata za podršku našem narodu na KiM kako ekonomskih, infrastrukturnih, tako i pogledima obrazovanja, zdravstvu i svim drugim , biće veći od 350. Time ćemo stvaramo preduslove za suštinsku i istorijsku pobedu koja za nas znači opstanak i budućnost” rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i rektor Vitošević, su studentima uručili diplome za najbolji uspeh i zalaganje tokom studija. Nagrađeno je 10 studenata a rektor Vitošević je u znak zahvalnosti,
direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću uručio grb Univerziteta.

U ime Banke Poštanska štedionica, poklon kartice u vrednosti od 20.000
dinara istaknutim studentima koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica, ovom prilikom uručio je direktor banke Bojan Kecić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još