Popović: Ako se odreknemo Kosova, izgubićemo čast

Ministar Nenad Popović danas je izjavio da se svima mora poslati jasna poruka da je celo Kosovo Srbija i da se za njega moramo boriti na svakom mestu i u svakom trenutku, kako je kazao, odlučno, mudro, nepokolebljivo, sa našim prijateljima u svetu.

“Ako se danas odreknemo Kosova, ako na bilo koji način njime pokušamo da trgujemo, zbog lažnih obećanja moćnika današnjeg sveta, izgubićemo čast, odreći ćemo se sebe, a narednoj generaciji Srba nećemo ostaviti ni uzor ni prostor da jednom povrati okupirano Kosovo”, naveo je Popović u izjavi za javnost uoči Vidovdana.

Popović je ocenio da se u ovom vremenu, kada na Srbiju vrše ogroman pritisak da se odrekne Kosova, da ga prizna u ovom ili onom obliku, kada proganjaju naš narod, prete mu nasiljem i glađu, moramo ponovo inspirisati vidovdanskom etikom da nema popuštanja kada je u pitanju suština i smisao postojanja našeg nacionalnog bića.

“Uoči svakog Vidovdana mi Srbi moramo da se setimo dubokog smisla Lazareve odluke da brani državu i nacionalnu slobodu, bez obzira na težinu izazova i pretnji koje su u teškim trenucima stajali pred njim i pred narodom”, navodi Popović i dodaje da ne postoji viša vrednost za Srbe od nacionalne i državne slobode i od čuvanja obraza, časti i dostojanstva u najtežim iskušenjima u kojima možemo da se nađemo kao narod.

“Za nas Srbe sloboda i čast su neraskidivo povezani”, kaže Popović i ocenjuje da je Lazar na Kosovu duboko znao da ako i privremeno, usled snage neprijatelja, izgubimo slobodu, a sačuvamo borbom našu čast i dostojanstvo, oni će kao svetli primeri podstaći naredne generacije Srba da u nekim novim i boljim okolnostima povrate otetu slobodu, državu i teritorije, što se i dogodilo.

Prema njegovim rečima, časna borba za slobodu i nezavisnost, koja ne mora uvek biti oružana, već često biva i diplomatska, zalog su osvajanja i čuvanja slobode i nezavisnosti.

“Zbog toga, na ovaj Vidovdan, moramo svima da pošaljemo jasnu poruku da je celo Kosovo Srbija. To su granice oko kojih nema kompromisa ako želimo da ostanemo Lazarev, vidovdanski narod”, zaključio je Popović.

Izvor: Tanjug / RTV

Comments

Pročitaj još