• Početna>
  • Vesti>

Na 16. redovnoj sednici SO S. Mitrovica usvojen srednjoročni budžet za 2020. godinu

Na 16. redovnoj sednici SO Severna Mitrovica predstavljeni su tromesečni izveštaj o radu opštine za 2019. godinu kao i tromesečni finansijski izveštaj o radu SO Severna Mitrovica za 2019. godinu a usvojen je i srednjoročni budžetski okvir za 2020-2022. godinu.

Dnevni red je usvojen sa 14 glasova a nakon njega je sa 13 glasova usvojen i zapisnik sa 15. sednice.

Po ovlašćenju gradonačelnika Gorana Rakića, direktor Direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji Vladimir Jakšić je pročitao tromesečni izveštaj za prvo tromesečje ove godine.

“Shodno rezultatima i potrebama iz 2018. godine, sačinjen je plan rada administracije opštine za 2019. godinu a sve u cilju poboljšanja učinka rada svakog službenika i administracije opštine kao celine. U koordinaciji sa predsedavajućem SO, radilo se i radi na poboljšanju svih vidova saradnje SO i struktura, same komisije i izvršne vlasti čiji rezultat predstavlja preduslov za efikasniji rad i bolji učinak” kazao je Jakšić.

Pored tehničkih problema na relaciji centralong informacionog sistema u Prištini i Kancelarije za javno informisanje opštine, nastavilo se sa blagovremenim i kvalitetnim informisanjem građana o aktuelnim dešavanjima i svim aktivnosima opštine.

“Kancelarija osoblja je sačinila plan potreba za obuku civilnih službenika koji je prosleđen odeljenju civilne službe. Obuka se odnosi na profesionalni nivo i na oblasti u kojima je došlo do promene u zakonodavstvu, poput javnih nabavki. Poseban rad je u saradnji sa brojim partnerima i donatorima koji podržavaju opštinu” rekao je Jakšić.

Nastavljena je i saradnja i zajednički rad sa opštinskim delom za planiranje, sa UN habitatom i lokalnim ekspertima na pripremama procedura za izradu opštinskog razvojnog plana. Ujedno su obavljene i pripreme za procenu prostornog i sektorijalnog stanja. Pripremljena su kartografska i foto dokumenta. Kao rezultat zajedničkih sastanaka opštinskog tima za mobilnost, UN habitata i OEK Sinergije, od angažovanja mladih volontera obezbeđeni su podaci za 19 najprometninih raskrsnica, kao uzorci za izradu plana. U toku izveštajnog perioda, angažovane su direkcije koje se bave kapitalnim investicijama.

Činjenica je da je zaključno sa februarom mesecom, opštini kompletiran budžet, ubrzan je proces pripreme realizacija.

“Što se tiče centra za usluge građana, u ovom peroidu je obrađen veliki broj zahteva i ukupno je primljeno 2.821 od kojih je uspešno rešeno 2.690. I najveći broj tih zahteva se odnosi na administrativne usluge u oblasti razmene dokumenata, civilnog stanja i dokumenata katastra. Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova, građdani koji su registrovani u srpskim institucijama, i to u periodu od 10. juna 1999 do 14. septembra 2016. godine, imaju pravo da se na osnovu tih registracija prijave za upis u centralni registar” dodao je Jakšić.

Kancelariji za registraciju firmi podnet je veliki broj zahteva a uspešno je rešeno ukupno 46 zahteva.

U Direkciji za urbanizam, katastar i geodeziju, pored svakodnevnih aktivnosti izdavanja dozvola, nastavljene su pripreme urbanističkog plana u saradnji sa UN Habitatom i Ministarstvom lokalne samouprave.

Služba za katastar i geodeziju, primila je 268 zahteva i većina je uspešno rešena. Takođe po zahtevu katastarske službene agencije, opštinke katastarske kancelarije preuzimaju aktivnosti i delove koji se traže.

“Direkcija za javne usluge, investicije, infrastrukture, inspekcije i vanredne situacije, u proteklom periodu je potpisala Memorandum sa Ministarstvom administracije lokalne samouprave. U saradnji sa GIZ-om i Javnim komunalnim preduzećem, radi se na drugoj fazi otklanjanja otpada, u kojoj je predviđeno implementiranje medicinskog otpada kao i izgradnja regionalnog otpada. Takode, sklopljen je Memorandum sa UN Habitatom a cilj projekta je izrada opštinskog razvojnog plana” dodao je Jakšić.

Direkcija za obrazovanje, omladinu, kulturu i sport u prvom tromesečju primila je i obradila 17 zahteva za verifikaciju diploma.

Direkcija za zdravstvo i socijalna pitanja je u toku ovog perioda takođe u saradnji i koordinacijom sa zdravstvenim ustanovama, radila na utvrđivanju potreba istih a radi daljih procedura, sve u cilju poboljšanja uslova rada i pacijenata.

Direktor za zdravstvo i socijalna pitanja je predstavio i tromesecčni finansijski izveštaj opštine.

Sopstveni prihod administracije je 6.338 evra a urbanizma 3.520 , što je ukupno 9.958 evra.

U kategoriji roba i usluga, od 26.177 evra, na troškove je potrošeno 5.036 evra.

U kategoriji administrativnih troškova roba i usluga, od lociranog budžeta od 112.898 evra, utrošeno je 26.999 evra.

Što se tiče opštinskih rashoda, od 50.351 evra, utrošeno je 3.746 evra.

U kategoriji subvencija i transfera, od 17.751 evra, utrošeno je 375 evra.

U okviru kapitalnih investicija za primarno zdravstvo, od 216.273 evra potrošeno je 1.540 evra.

Gradonačelnik Goran Rakić je sa današnje sednice poručio “da će lokalna samouprava biti ispred svojih građana u borbi protiv taksi na uvoz robe iz Srbije” kao i da ne treba da brinu jer će osnovne životne namirnice stići do njih.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još