• Početna>
  • Vesti>

Delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom proglašena neustavnom

Ustavni sud Kosova doneo je odluku prema kojoj se državna Pregovaračka delegacija Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom.

Ustavni sud Kosova ocenio je da je zahtev poslanika opozicije prihvaćen i da državna pregovaracka delegacija nije predviđena Ustavom.

“Sud je utvrdio da državna delegacija koja je osnovana osporenim zakonom nije predviđena Ustavom i nije predviđena unutar oblika vladanja i podele vlasti. Kao takva, državna delegacija se ne može uključiti u uzajamno dejstvo podele, kontrole i balansiranja vlasti i ne može se mešati u oblik vladanja, odnosno u strukturu podele vlasti kao što je utvrđeno članom 4. Ustava”, naveo je Ustavni sud.

Sud je dalje utvrdio da prenos nadležnosti ustavnih institucija na “poseban mehanizam” uspostavljen u osporenom zakonu predstavlja mešanje u vršenje nadležnosti institucija utvrđenih Ustavom.

“Prenos nadležnosti na poseban mehanizam predstavlja mešanje u oblik vladanja, podelu vlasti, a takođe nije u skladu sa demokratskim vrednostima i vladavinom prava, utvrđenim članom 7. Ustava jer državnoj delegaciji dodeljuje funkcije koje nisu u saglasnosti sa ustavnim normama.”

Sud je odlučio u korist predmeta koji su podnele opozicione stranake, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, kojim se Delegacija za pregovore sa Srbijom, kao i Zakon o delegaciji proglašavaju neustavnim.

Podsetimo, Skupština Kosova je početkom februara posle izuzetno burne rasprave, usvojila u prvom čitanju Zakon o zadacima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom.

Za usvajanje je glasao 61 poslanik, dok poslanici opozicije nisu glasali za zakon, na koji su imali mnogobrojne primedbe i ukazivali da Kosovu uopšte nije potreban.

Zakonom se definiše institucionalna hijerarhija i postupak donošenja odluka u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom, funkcionisanje delegacije, organizaciona struktura, nadležnosti i odgovornosti delegacije. Njime je jasno definisana veza koju delegacija održava sa drugim ustavnim institucijama Kosova.

Izvor N1/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još