Da li severu Kosova preti nestašica?

Privrednici sa severa Kosova upozorili su danas da će za nekoliko dana u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić doći do nestašice osnovnih životnih namirnica. Na rafovima u Mitrovici prodaju se, kako navode vlasnici radnji, zalihe brašna, mleka i mlečnih proizvoda. Uvoz ovih artikala iz centralne Srbije obustavljen je zbog rigoroznih kontrola pogranične Policije Kosova, tvrde privrednici.

Nestašice danas nema ali bi je narednih dana moglo biti, ozbiljne. 

Predstavnik privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović, kaže da u nekim trgovinskim radnjama mlečnih proizvoda već nema i da je obustavljena sva nabavka iz centralne Srbije zbog nemogućnosti uvoza.

„Trgovci su obavestili da ostaju i bez drugih proizvoda, vlasnici veleprodajnih objekata su najavili zatvaranje zbog nemogućnosti uvoza robe i trgovinske radnje mogu da iz veleprodaje podignu samo robu koja je već u magacinima i koja je sa dužim rokom,“ – kaže Petrović. 

Na pitanje da li se može očekivati da rafovi u Mitrovici ostanu prazni, Petrović navodi da to zavisi od građana koji će verovatno pohrliti da kupuju to što je ostalo, napominjući da mlečnih proizvoda neće biti i da se očekuje nestašica brašna, a samim tim i hleba. 

„Po nekim procenama, nakon dva-tri dana ostaće se bez osnovnih životnih namirnica. Veleprodaje su najavile da od sutra-preksutra neće više raditi, a samim tim ni maloprodajni objekti neće imati gde da se snabdevaju i oni će polako zatvarati svoje radnje,“ – upozorava Petrović.

Građani koje smo danas anketirali u Severnoj Mitrovici, različito komentarišu moguće nestašice hrane. 

„Zaista se plašim da bi moglo da bude neštašice. Rekli ste da trenutno ima, ali zavisi koje robe. Brašna gotovo da nigde nema, jestivog ulja tu i tamo, a ista stvar je i sa zelenišom na pijaci koji se uvozi iz Srbije. U svakom slučaju nije bezazleno nikako,“ – kaže jedan od anketiranih.

Sugrađanka koju smo anketirali, ističe da su ljudi navalili da kupuju sve, iako nije strašno.

“Preživeli smo svašta, preživećemo i to, ne plašim se ničega, imamo da jedemo i da pijemo, snaćićemo se,“ – kaže ona.

Takođe, jedan od anketiranih sugrađana kaže da neke proizvode nije našao i da mu je rečeno da ih neće biti.

U radnjama na severu Kosova kažu da prodaju zalihe i da od petka nije bilo nikakvog uvoza iz centralne Srbije. 

Trgovci upozoravaju da su zalihe u lokalnim veleprodajama sve manje.

Podsećamo, da je sedam meseci otkako su kosovske vlasti uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. 

Oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, narednih dana, upozoravaju privrednici, susrešće se sa nestašicom robe.

Pripadnici kosovske pogranične policije pojačali su prethodnih dana kontrolu robe, koja se uvozi iz centralne Srbije na sever Kosova.

Bahtiri: Nećemo dozvoliti humanitarnu krizu na severu 

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, rekao je da “neće dozvoliti sprovođenje bilo kakvog plana koji dolazi iz Srbije, a koji bi izazvao humanitarnu krizu na severu”.

Bahtiri je kazao da će opština Južna Mitrovica, zajedno sa intuicijama Kosova, sprečiti “pokušaje Srbije da izazove veštačku humanitarnu krizu na severu Kosova, tako što će isprazniti rafove sa hranom i lekovima”.

On je dodao, da će služiti svim građanima bez razlike i ispuniti sve njihove potrebe u četiri opštine na severu, kako bi se sprečila humanitarna kriza.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još