Poruka iz Norveške: Status kvo vas usporava



Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide smatra da status kvo usporava i Srbiju i Kosovo, kako politički tako i ekonomski.

“Norveška snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Iskreno se nadam da će razgovori koji vode ka normalizaciji odnosa uskoro biti obnovljeni”, rekla je za “Politiku” šefica norveške diplomatije.

Kako je naglasila, sve dogovorene obaveze, uključujući uspostavljanje zajednice opština sa srpskom većinom, treba da budu ispunjene, a takse na proizvode iz Srbije i BiH treba da budu ukinute.

Prema njenim rečima, održivo rešenje će doprineti ne samo stabilnosti i bezbednosti svih u Srbiji i na Kosovu, bez obzira na etničku i versku pripadnost, već i celom regionu.

Soreide smatra da bi nordijski model saradnje mogao dobro da funkcioniše i na Balkanu.

Balkanske zemlje imaju, kako je navela, mnogo toga zajedničkog i njihovi nacionalni interesi se podudaraju u većini pitanja, ali saradnju, primećuje ona, ometaju neprijatni događaji iz prošlosti.

Ona je iznela uverenje da će Zapadni Balkan napredovati i da će evroatlantske integracije biti nastavljene, čak i ako neki, poput Srbije odluče da ostanu van NATO.

Norveška ministarka navela je i da najveći deo norveške finansijske podrške Srbiji sada ide kroz projekat “Norveška za vas” koji se fokusira na smanjenje nezaposlenosti i obezbeđivanje osnovnih javnih servisa u siromašnijim sredinama.

Izvor: Politika,B92

Comments

Pročitaj još