• Početna>
  • Vesti>

Porodično nasilje je problem celog društva, prijavljujte nasilnike

Broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u 2019. godini  manji je u odnosu na prethodnu godinu, a od posebnog  značaja je što je kosovski  zakon uvrstio porodično nasilje u ktegoriju krivičnog dela,   izjavila je danas Vesna Krivokapić iz Odeljenja za porodično nasilje  Kosovske policije.

Krivokapić je danas na završnoj konferenciji projekta “Promocija ženskih prava na lokalnim medijima” koju je organizovao  Kontakt Plus radio, istakla da je veoma važno da se sve relevantne institucije uključe u proces zaštite žrtve nasilja.

„Celo društvo mora da se uključi da bi pomogli žrtvi. Policajci moraju da se edukuju  za odnos sa žrtvom porodičnog nasilja, jer to zahteva poseban pristup“ kaže Krivokapić.

Tijana Lavali iz NVO “Žensko pravo“ kaže da bi bilo odlično da organizacije koje su servis za pomoć žrtvama imaju podršku lokalnih samouprava, ali nje trenutno nema.

„Najbitnije je da mi kao servis, možemo da opstanemo sa minimumom sredstava a to je veoma teško. Nasilje nije privatna stvar. Nije sramota prijaviti komšiju, nije sramota reći – nemoj.  To nije porodična stvar, to je krivično delo mi kao takvo mora da se prepozna“ istakla je Lavali.

Panelistkinje su se složile da je potreba za ustanovljenjem Sigurne kuće, danas veća nego ikad.

„U južnom delu grada postoji Sigurna kuća. Ni tamo situacija nije najsjajnija a i naše žene se tamo osećaju neprijatno. Ne znaju jezik, deca su daleko od škole“ kaže Krivokapić.

Lavali je dodala i to da bi od posebnog značaja bilo kada bi se u rad sa ženama – žrtvama nasilja, uključio veći broj policajki, jer njeno iskuzstvo pokazuje da o nasilju, žena lakše razgovara sa ženom.

One su još jednom apelovale na građane da nasilje kojem svedoče prijavljuju policiji, što mogu učiniti i anonimno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još