• Početna>
  • Vesti>

Slučaj Ivanović: Produžen pritvor osumnjičenim Srbima

Sud u Prišitini produžio je za još dva meseca pritvor pripadniku KPS Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, osumnjičenima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Oni su u pritvoru već sedam meseci, od novembra prošle godine, bez podignute optužnice. Spasojevićev branilac Negovan Šaranović rekao je Tanjugu da ga je o produženju pritvora obavestio njegov branjenik, koji ga je zvao iz pritvorske jedinice u Gnjilanu.

On je negodovao jer nije dobio predlog tužioca za produženje pritvora na koji je imao pravo da se žali. Šaranović je, međutim, najavio da će se žaliti na novo rešenje suda kojim je pritvor produžen za još dva meseca.

Inače, po kosovskim zakonima pritvor može bez optužnice da traje i duže od šest meseci, ako to nalažu okolnosti istrage i konkretnog slučaja. U srpskom pravu posle šest meseci osumnjičeni mora da se pusti na slobodu, ako tužilaštvo u tom roku ne podigne optužnicu.

Trećem osumnjičenom u ovoj istrazi, pripadniku KPS Dragiši Markoviću, pritvor je ukinut 22. februara i od tada se brani sa slobode. Marković je osumnjičen za krivično delo odavanje službene tajne jer je navodno viđen na mestu ubistva Ivanovića kako priča mobilnim telefonom.

Spasojeviću se na teret stavlja “teško ubistvo u pomaganju”, kao i nedozvoljeno držanje oružja, koje mu je pronađeno u kući na tavanu. Osnovni sud u Pristini je prema pisanju tamošnjih medija, 24. januara izdao nalog za hapšenje potpredsednika stranke kosovskih Srba Srpska lista Milana Radoičića, čije je hapšenje bilo pokušano u istoj akciji krajem novembra kada su uhapšena druga trojica.

Radojičić je u međuvremenu ispitan u Beogradu. U aprilu je prema pisanju KRIK-a, istraga je proširena i na Zvonka Veselinovića iz Kosovske Mitrovice i Milana Mihailovića, koji se navodno terete za četiri krivična dela – “ucesce u organizovanju kriminalne grupe, ugrozavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomocnog osoblja, izazivanje opste opasnosti i tesko ubistvo”. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko 9.00, ispred ulaza u sedište svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još