• Početna>
  • Vesti>

Arsić: “Stvari se u oblasti ljudskih prava na Kosovu menjaju na bolje”

Rad u oblasti ljudskih prava i prava zajednica obuhvata pregled i analizu zakona i politika, praćenje rada izvršnih, sudskih i zakonodavnih institucija i institucija za sprovođenje zakona u pogledu poštovanja ljudskih prava i davanje saveta.Ovaj rad je poja[an na kosovu gde su ;esto ugrožena prava manjina.

Evropski Centar za prava manjina na Kosovu je jedna od organizacija koja se bavi pravom na obrazovan , vrednovanjem struke i koordinira zahtevima za verifikaciju diploma Prištinskog Univerziteta.

Misija je naročito usmerena na prava zajednica, uključujući prava na pristup obrazovanju, podršku i prava na zapošljavanje ugroženih grupa, uključujući i prava na verivikaciju dokumenata .

“Interesovanje ljudi za sticanje sertifikata i svih vrsta stručnih licenci u potrazi za poslom je bilo ogromno, a s obzirom da se zalažemo za ostvarivanje prava na rad, na stručno usavršavanje i prava na zapošljavanje, mi od 2016.godine posredujemo u procesu verifikacije diploma Prištinskog Univerziteta.U tom procesu važnu ulogu igra lokalna samouprava koja prikuplja zahteve i Vlada Kosova koja je usvojila Uredbu (sada je u procesu dorade i proširenja pa ide na ponovno usvajanje) o verifikaciji diploma kao prava manjina a nije u sklopu Briselskog sporazuma. Mi smo posrednici u tome i vršili smo istraživanja na uzorku od 1000 ispitanika gde smo u velikom procentu dobili podršku za inicijativu”, rekao je gostujući u emisiji Radio Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsić, projekt koordinator Evropskog centra za prava manjina.

“Verifikovanje dokumenata mnogo znači u datom trenutku kada nađete posao u struci ili kada vam iz bilo kog drugog razloga zatrebaju na teritpriji Kosova, uključujući i odlazak u inostranstvo”, rekao je Arsić i dodao da proces verifikacije trenutno ide sporije zbog dorade uredbe koja će morati na ponovno usvjanje Vlade Kosova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još