Vučetić: Osnovni zagađivači u granicama

Od utorka 18.juna kada je počela da gori deponija izmedju Zvečana i Žitkovca , građani Zvečana i okoline i Kosovske Mitrovice osećaju miris dima, gareži i čađi , koji nikako da prestane jer je zapaljena ogromna površina koja posle obilnih padavina prosto tinja a dim se širi naročito kada naiđu udari vetra .

Koliki je stepen zagađenja vazduha?

“Služba za humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici inače vrši svakodnevno merenje osnovnih zagađivača vazduha a to su ugljen-dioksid, azot-dioksid i čađ”, rekla je za naš program Rada Vučetić šef službe za humanu ekologiju i dodala da su pomenuti zagađivači sadržani u vazduhu u granicama koje su dozvoljene .Napomenula je, da ne isključuje da ima drugih zagađivača ali služba vrši ispitivanje samo na ova tri i to uzimajući uzorke sa dva merna mesta u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici

Deponije su najveći problem sa ekološkog aspekta uopšte gledano , tako da su same po sebi potencijalni zagađivači, ali kada govorimo o ovom slučaju za sada nema mesta panici. zaključili smo iz razgovora sa dipl. ing.ekologije Radom Vučetić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još