• Početna>
  • Vesti>

Marko Đurić sa italijanskom delegacijom o aktuelnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa zamenikom generalnog direktora za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije Dijegom Brasolijem i ambasadorom Republike Italije u Beogradu Karlom Lo Kašom.

Đurić je sagovornike upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i problemima koji se svakodnevno umnožavaju nakon uvođenja trgovinske blokade za robu iz ostatka Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da je Priština neukidanjem necivilizacijskih taksi na srpske proizvode i nizom drugih jednostranih poteza koje je povukla proteklih meseci praktično zatvorila vrata dijalogu i uništila svaku mogućnost da se sedne za pregovarački sto.

Neodgovorno ponašanje Prištine je, prema Đurićevim rečima, stalni izvor nestabilnosti u regionu, a napadi na Srbe i njihovu imovinu gotovo svakodnevna pojava, na koju, već uobičajeno izostaju osude i reakcije i privremenih institucija u Prištini i međunarodnih institucija na KiM.

Đurić je naglasio da je nastavak dijaloga u interesu i Srba i Albanaca i da je potrebno što pre obnoviti napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa. Ukidanje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, minimalan je uslov za nastavak razgovora, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica – saopštenje

Comments

Pročitaj još