Jevtić sa šefovima OEBS-a i UNHCR-a

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić sastao se danas sa šefovima OEBS i UNHCR misija na Kosovu, Erolom Ardukom i Janom Bratuom.

Na sastanku koji je održan u Prištini konstatovano je da i ostale institucije, sem Ministarstva za zajednice i povratak moraju ozbiljno da shvate poziv da pomognu i učine korak napred da proces povratka krene da daje željene rezulatate.

„Ono što želimo da postignemo, jeste da imamo iskrenu komunikaciju i koordinaciju sa institucijama koje treba da pomognu proces povratka i da stvari koje dogovorimo budu i realizovane na efikasniji način“, kazao je Jevtić.

Važno je da se zajedničkim snagama učini sve da se porodice koje žele na Kosovo i vrate. Praktičan način rešavanja pitanja je od suštinske važnosti kako bi stvari krenule u pozitivnijem pravcu, zaključeno je tokom sastanka.

Sem procesa povratka govorilo se i o položaju srpske i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu i ostvarivanju njihovih prava. Ministar je naglasio da se juče u selu Petrič kod Kline, u blizini Peći, desio nemili događaj kada je Srbima policija zabranila proslavu slave povodom praznika Sv. Trojice i istakao da je i prošle godine u tom mestu povodom obeležavanja praznika bilo problema.

”Ako želimo uspeh i kada je u pitanju povratak i kada je u pitanju bolji život Srba ali i Albanaca ovakvi i slični slučajevi se moraju eliminisati jer živimo u periodu kada na jedan drugačiji način treba da gradimo međusobno poverenje i razumevanje”, istakao je ministar.

Inače, OEBS i UNHCR su veoma važni partneri Ministarstva za zajednice i povratak i upravo sa ovim institucijama je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa nazvana “Skopski proces”, dok su u budućnosti u planu inicijative koje treba da pospeše proces povratka.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još