• Početna>
  • Vesti>

Srbima u selu Petrič kod Kline policija zabranila proslavu slave povodom praznika Sv.Trojice

Kosovska policija nije dozvolila obeležavanje litija Srbima koji su se okupili u selu Petrič Opštine Klina.

Božidar Šarković potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica da se oko 30 Srba okupilo da obeleži litije u selu u kom su nekad živeli.

“Prošle godine smo imali fizički napad od Albanaca ovog sela. Međutim, ove godine se nisu okupili , ali je bio veliki broj policije, koja nam nije dozvolila da uđemo u dvorište gde se nalazi srušeni hram Svete Trojice. Pored naše molbe I obaveštenja  u petak policiji, UN-u, KFOR-u, OEBS-u, sinoć me je zvao jedan inspektor koji je rekao da je skup zabranjen u selu Petrič. Mi smo na svoju odgovornost ipak otišli, gde nas je sačekala policija koja nam nije dozvolila da uđemo u dvorište gde je trebalo da obavimo rezanje kolača sa sveštenikom” rekao je.

Šarković kaže da je šefica UN-a iz Peći molila da im se omogući ulazak, policija to nije dozvolila, uz obrazloženje da nije bezbedno.

Sarković kaže da nije bilo nijednog meštanina u blizini , ali da uprkos tome nije im dozvoljen ulaz.

On podseća da su došli raseljeni Srbi da obeleže praznik.

Razočaranje ne krije ni osamdesetogodišnja starica, jedina Srpkinja, Kata Petanić, koja se ovom događaju radovala, kao jedinom lepom što u Petriču može da doživi.

Policija im nije dozovila da kolač preseku ni u kući Radomira i Slavice Grujić, domaćinima iz Mrčajevaca , kojima je kao povratnicima pre nekoliko godina zapaljena kuća iste večeri nakon što su im prethodno uručeni ključevi.

Srbi će ipak obeležiti ovaj dan, I to kod porodice Pešić u Klini, budući da im u Petriču to nije omogućeno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Opština Klina

Comments

Pročitaj još