• Početna>
  • Vesti>

Preko hiljadu dece sa KiM jutros krenulo put Republike Srpske

Više od hiljadu đaka sa KiM krenulo je jutros tačno u 5h iz Kosovske Mitrovice put Repblike Srpske. Tamo će u narednih sedam dana biti gosti oko 900 porodica svojih vršnjaka u 19 gradova širom Srpske. Organizator ove akcije je Odbor za pomoć srpskom narodu na KiM iz Banja Luke.

Oko 10h, autobusi su bili u Čačku, odakle će preko Zlatibora, stići do prelaza Kotroman. Od prelaza Jarinje, deca putuju u pratnji pripadnika MUP-a Srbije.

Učenike, njih 1030, najpre će u Višegradu, u Andrićgradu u 12 sati dočekati predsednik Odbora Milorad Arlov, predstavnici Ministarstva prosvete RS, rukovodstvo opština Višegrad i Han Pjesak, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević, a ispred Vlade Srbije, decu će pozdraviti zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović.

Do 22 časa planirano je sa stignu kod svojih domaćina od Trebinja do Novog Grada. U svakoj opštini biće priređen poseban doček i topla ruka dobrošlice njihovih vršnjaka, oko 900 porodica, rukovodstva lokalnih zajednica i osnovnih škola  iz Republike Srpske

Ovo je dosad najmasovnija akcija “Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske” koja se organizuje osmi put. Dosad, u okviru akcije, Republiku Srpsku je posetilo oko 4500 dece. Prethodnih godina, uglavnom su na ovo putovanje odlazila deca iz socijalno ugroženih porodica, a ove godine na put su krenuli najbolji đaci kosovskometohijskih škola. Tradicionalno, Republiku Srpsku će u okviru ove akcije posetiti i deca sa posebnim potrebama – članovi udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još