• Početna>
  • Vesti>

Praznik Svete Trojice obeležen liturgijom i litijama u Gračanici

U manastiru Gračanica svečanom liturgijom i litijama oko manastira obeležen je veliki pravoslavni praznik Sveta Trojica.

Mnoštvo vernika prisustvovalo je liturgiji na kojoj je presečen i slavski kolač, a otac Sava Šmigić, sekretar Eparhije raško prizrenske, još jednom je pred okupljenim vernicima istakao da je jedinstvo ono što nam je najpotrebnije u ovim trenucima i da svi moramo biti jedinstveni u našem zajedničkom cilju.

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama. Tako je bilo i danas u Manastiru Gračanica, a pleli su se i venci od cveća i trave.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovki post koji ove godine počinje 24. juna.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još