Haradinaj: Ne treba nam izolovana sloboda

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je poručio međunarodnoj zajednici da Kosovu nije potrebna izolovana sloboda, pozivajući se na proces integracije u Evropsku uniju i integraciju u Severnoatlantski savez.

“Borili smo se za slobodu da svi uživamo u njoj. Slobodni smo, ali izolovani. Mi treba da se pridružimo slobodnim narodima. Želimo da uđemo u Evropu, NATO, želimo da budemo sa slobodnim narodima. Ne treba nam izolovana sloboda”, rekao je Haradinaj u svom obraćanju tokom otkrivanja biste narodnog heroja, general – majora Škeljzena Haradinaja i Obeliska 183 palih heroja iz opštine Peć.

Haradinaj je dodao da kada su u pitanju odnosi sa Srbijom, Kosovo traži uzajamno priznanje, ali ne dovodi u pitanje status za koji kaže da je definisan 1999. godine.

“Zainteresovani smo da živimo u dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, ali ne tako što ćemo pregovarati o statusu jer je zatvoren 1999. godine”, rekao je on. 

Kosovo i Srbija se pripremaju za predstojeći sastanak 1. jula u Parizu, za koji se očekuje da će se održati uz posredovanje francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Sastanak 1. jula u Parizu je nastavak Berlinskog procesa koji je pokrenula kancelarka Merkel i smatra se šansom da se spasi dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Izvor: RTK

Comments

Pročitaj još